24. marts 2019: I dag har vi haft dejligt besøg af min barndomsveninde og hendes mand. Hvalpene kom på gulvet for at lege og de bliver bedre og bedre til at lege med hinanden, som Flora og Hr. Rød viser på dette billede og også til at lege med legetøjet, som Hr. Sort demonstrerer i baggrunden.

23. marts 2019: det blev næsten til en helt ny hund, da jeg klippede Selma i dag. Dog er den knapt så stor som hende.

Guderne nyder solen for første gang.

Frokost "al fresco".

23. marts 2019:

Dagen startede med dejlig morgenmad til hvalpene, se film her. Efterfulgt af en lille mælke snack hos mor Selma, se film her. 

Så fik Selma studset lokkerne - så nu mangler vi bare benene og ørerne 🙂

Solen skinnede så vi traf en hurtig beslutning. Ud med et tæppe på terrassen og så blev Guderne båret derud, så de kunne opleve solens varme stråler  og blæsten i håret for første gang (film her). Det blev også til en frokost "al fresco", hvor tante Fanny fik lov til at hjælpe med at vaske nogle af hvalpene (film her). Efter frokosten var det tid til at gå lidt mere på opdagelse og de ville også gerne lege lidt (film her).

De fik lov til at være udendørs så længe de var aktive. Anna holdt hele tiden øje med, at de var varme at røre ved, så først da de begyndte at blive lidt trætte bar vi dem ind igen. Nu sover de sødt i deres seng.

Hvalpene tåler ikke mange store oplevelser ovenpå hinanden. De har brug for masser af hvile til at vokse i og til at fordøje de mange nye indtryk. Så resten af dagen skal de slappe af, lege, spise, være i hænder og børstes med tandbørsten. Alt sammen noget som er velkendt og trygt, så de kan lade batterierne op til næste nye oplevelse ❤

22. marts 2019. Nøj en fin bamse tænker Hr. Blå, mens Sally ser noget forundret ud bagved.

22. marts 2019. Hvalpene indtager nogle gange lidt alternative sovestillinger. Her er det lille Hr. Sort.

22. marts 2019. Fire rødder på tur - man kan ligesom godt se hvor frække de er ikke?

Legetøj.

Selma og Fanny i Fussingø.

22. marts 2019:

Så kom legetøjet frem. De små kom ud på køkkengulvet og en masse legetøj blev lagt på tæppet. Partytime syntes de små, de ville løbe og lege med hinanden og kigge på og bide lidt i legetøjet. Hygge med Anna, som havde lagt sig sammen med de små. Kigge ned i "de voksnes" madskål og bare nyde den store verden der åbner sig for dem. For hver dag bliver de mere mobile og mere sikre i deres bevægelser. En lille film blev det også til, den kan ses her.

Selma, Fanny og jeg nåede en dejlig tur i Fussingø skov, det er bare et hit for os alle tre.

 

Et eller andet gik galt med hjemmesiden, alle billeder rykkede sig til en anden tekst og det hele var noget rod på denne side. Jeg har forsøgt at rette op, men måske har jeg ikke opdaget alle forviklingerne - beklager, men håber det går.

Soignering på bord.

Emil hygger med de små.

21. marts 2019:

Rødderne har i dag været på bordet, hvor de er blevet kigget i ører, mund og poter samt har fået børstet pelsen med tandbørsten. Desuden har hele banden fået klippet negle, mens de hørte fyrværkeri igen. Her en lille film.

Jens´ kammerat Emil har også været på besøg og her kom alle hvalpene ud på tæppet fra i går og hyggede sig. Det kom der også en lille film ud af her.

I det hele taget så kommer de alle ud enkeltvist og bliver hygget om og kysset på og vi bruger tid på at kigge på deres små ansigter, så de også lærer at betragte vores ansigter. Hunde er jo fænomenale til at vurdere menneskers ansigtsudtryk og det skal jo starte et sted 🙂

Kløende gummer.

En lillebitte hjørnetand på vej frem og lidt madrester i gummerne.

21. marts 2019:

I går opdagede Anna og jeg at der er små hjørnetænder på vej frem og da Enzos familie var på besøg, så ville hvalpene gerne gnubbe gummerne på deres fingre. Det kan nemlig godt klø lidt, når tænderne bryder frem.

De små Guder har også fået mit hjerte til at svulme af stolthed i dag, der er flere hvalpe som har tisset i bakkerne med savsmuld og 2 hvalpe har også "lavet stort" i bakkerne. Det kan jo være tilfældigt, men indtil nu har de end ikke villet gå op i bakkerne, så vi krydser fingre for, at det er et tegn. Selv om det jo vil være helt utroligt, de små er jo kun 3 uger gamle!!!!

Første hvalpefamilie på besøg.

20. marts 2019:

Hvalpene har fået nogle store oplevelser i dag. Den første "hvalpefamilie" har været på visit. Vi var så stolte af Selma, hun var bare super cool og viste tillid til at familien selvfølgelig ville behandle hendes hvalpe nænsomt. Hun lå midt på tæppet, som vi havde lagt på gulvet og flyttet hvalpene over på, og ammede de små - alt mens familien kunne kæle for hende og hvalpene. Se her en lille film.

Familien havde en helt fantastisk kurv med lækkerier med samt nogle rigtig gode godbidder til Fanny og Selma. TUSIND TAK for den fine tanke ❤ 

Også tusind tak for de mange aviser, dem har vi virkelig brug for!

I dag har hvalpene også spist deres tredje måltid og de gik virkelig til den. Ja de åd faktisk og smaskede med velbehag. Alle mand fik spist en ordentlig portion. Det blev foreviget, se filmen her.

Næste trin af hvalpenes socialisering er også sat i gang i dag. De har lyttet til fyrværkeri i en stiv klokketime, men det var de nu ikke påvirkede af. Det vil vi gøre igen flere gange og med højere lydstyrke i løbet af de næste uger. Vi vil også supplere med tordenvejr. Se film fra dagens fyrværkerilektion her.

19. marts 2019: Tante Fanny må nu komme helt tæt på hvalpene. I dag har Michael arbejdet hjemme og så sidder han ved køkkenbordet ved siden af hvalpegården. På et tidspunkt kiggede han ned i gården og så lå Tante Fanny på madrassen med alle hvalpene omkring sig. De puttede sig ind til hende og hun var i den syvende himmel. Det er en KÆMPE fordel for hvalpene, at de lærer en anden voksen hund at kende. Det er også derfor at det er så utrolig vigtigt at hvalpen kommer til hvalpetræning, for at møde andre hvalpe og helst af andre racer, så de bliver socialiseret rigtig godt og får lagt bunden til et afbalanceret forhold til andre hunde. Her ligger Tante Fanny altså en rigtig fin bund for det videre arbejde.

Hvalpegården er klar til hvalpenes indflytning.

Taget på fersk gerning.

18. marts 2019:

I dag fylder Michael 50 år - HURRAAA. 

Hvalpene var med til at fejre fra morgenstunden. Deres hørelse er nu ved at udvikle sig og de øver sig også på at bruge deres stemmer. En af hvalpene lavede et højt VUF her til morgen og bagefter strålede den af stolthed over at have lavet sådan en flot lyd 🙂

Tidligere i dag filmede jeg denne film af de små, der bevæger sig rundt i kurven -se her.

Senere filmede jeg igen og sørme om ikke hvalpene lige pludselig er så store, at de kan kravle ud af hvalpekassen. Ingen har været ude endnu, men en var godt på vej ud, da han så mig og gerne ville ud   og være med. Se filmen her. 

Så nu står jeg her og klargør vores hvalpegård, som vi sætter op her i aften. Så får de mere plads og vi har bedre styr på dem. 

Hvalpene fylder jo 3 uger i dag og om udviklingen fra nu og de næste par uger siger Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub følgende:

 

3 til 5 uger

 

Flokprægningsperiode
Hvis hvalpene var født i en hule (som vildhunde eller ulve), ville de komme ud af hulen og møde resten af flokken omkring det 21. døgn. Man kalder denne periode for prægningsfasen, fordi hvalpen bl.a. lærer hvilken art den tilhører. Hvalpen skal således lære, at den tilhører arten hund, men at den også skal accepterer mennesket som en del af dens flok.

I denne periode er det derfor vigtigt at hvalpen, udover kontakt til artsfællerne, også får megen kontakt med venlige mennesker (både børn og voksne). Opdrætteren bør regelmæssigt tage sig enkeltvis af hvalpene. Det vil sige at isolere hvalpen fra den øvrige flok, og bringe den til et sted, hvor man i fred og ro kan koncentrere sig om hvalpen. Nær kropskontakt, berøring, tale og nusse med hvalpen er meget vigtigt, og man kan samtidig undersøge hvalpen.

 

Elektrisk tandbørste.

Hvalpene "under cover".

17. marts 2019:

Den elektriske tandbørste ladede hurtigere op end forventet, så vi nåede til næste lektion allerede i dag (vi havde først forventet at det ville blive i morgen).

Det er muligt at nogle af hvalpenes nye familier på et tidspunkt måske vil ønske at klippe deres lille Gud med en elektrisk klipper. Jeg ved at Selma absolut IKKE bryder sig om dette, så vi har overvejet om vi kan gøre noget, som måske kunne lette denne proces.

Jeg kan ikke selv tage æren for denne ide, da jeg har set en amerikansk  opdrætter (på Facebook) bruge denne metode til sine lagotto hvalpe. Jeg har spurgt hende om det er ok, at jeg låner nogle af hendes gode ideer og hun har sagt at det er jeg meget velkommen til.

Så vores nyindkøbte elektriske tandbørste har ladet i dag og her til aften var den klar. Det er tanken at lyden og den vibrerende bevægelse skal minde om en klippemaskine og forhåbentlig gøre det lettere i fremtiden hvis man skulle ønske at bruge en sådan.

Fra nu af vil jeg bruge babybørsten og den elektriske tandbørste på alternerende dage - i hvert fald de næste to uger og så vil jeg evaluere hvor ofte det skal gøres derefter. Vi skal jo også have gang i kammen og karten. Michael har filmet mens jeg børstede én af hvalpene og filmen kan ses her. Ingen af hvalpene reagerede overhovedet, så det lover godt for fremtiden tænker jeg ❤

Hvalpene er lige blevet "skiftet" og mens kassen bliver rengjort, så ligger hvalpene i kasser. Ja, de er nu nød til at ligge i to kasser, fordi de ikke længere kan være i én. Vi lægger et viskestykke over for at beskytte dem mod træk, fordi mens vi gør rent så lufter vi ud i køkkenet. Hvalpene sover normalt sødt mens det hele står på og bagefter så løfter vi dem tilbage i kassen.

 

En størrelse op.

Fine nye halsbånd.

17. marts 2019:

Efter morgenrengøringen hos hvalpene og støvsugning og vask af gulv i køkkenet, tog Michael og jeg Fanny og Selma med en tur i skoven. Så snart Selma var færdig med at amme de små, gik vi ned i bilen og kørte til Fussingø. Selma nød i fulde drag at være en tur i skoven og lade sig forførre af de skønne dufte. Vi gik bare en enkelt omgang i hundeskoven, for at hun ikke skulle være for længe væk fra rødderne.

Nu skal jeg i gang med at børste dem og jeg har også gjort klar til en overraskelse til i morgen for dem. Desuden har vi lige skiftet halsbåndene til nogle et nummer større. Det er vildt at tænke på, de bliver jo først 3 uger i morgen. 

Den glade vandrer.

16. marts 2019: 

I dag har børnenes Farmor og Farfar været på besøg, de blev - som alle andre - meget betagede af de små Guder ❤

Hvalpene kan nu gå lidt rundt i kassen - med lettere bredstående stilling af benene, men de går! Det er ikke så let at fange med kameraet, men jeg var heldig lige at fange Hr. Rød mens han gik et par skridt 🙂

 

Der hygges igennem.

To små søskende.

15. marts 2019:

Nu her var jeg ved at børste hvalpene på ryg, hoved og ben. Da jeg var halvvejs gennem hvalpene, mente Selma at det var tid til et måltid og så trådte hun op i kurven. Så styrtede alle hvalpe hen for at få en plads i mælkebaren. Så resten af hvalpene må blive børstet om lidt når de er mætte 🙂

I spisepausen optog jeg en lille film og jeg beklager på forhånd baggrundsstøjen, der spiller et afsnit af "Livet i vildmarken" eller hvad det nu hedder. Filmen kan ses her.

Børstning.

14.3.2019: Vi kunne ikke vente til i morgen. Alle de små er blevet børstet lidt på ryggen i dag, for at vænne dem til den form for berøring. De ser ud til at nyde det. Anna er børstefører og jeg har fået lov til at filme med min spritnye mobil (den gamle "døde" i mandags).

Her kommer mutter med kost og med spand.

Man kan rigtig se at de vokser.

14. marts 2019:

Når man vokser og spiser mere, ja så kommer der også mere ud i den anden ende. Så hyppigheden af rengøring i kassen er øget og vaskemaskinen kører på fuld skrue. Sækkene med tisseaviser hober sig op og vi må vist en tur på forbrændingen i weekenden. Men det er jo alt sammen happy problems og vi nyder de små.

Her til aften var Selma med på en timelang gåtur, for anden gang siden hvalpene kom til verden. Ellers har hun sat grænsen omkring ved 30 min., men hun nyder at komme lidt ud og bare være Selma og hygge med Fanny.

I morgen regner jeg med at tage den babybørste i brug, som jeg har købt. For at vænne hvalpene til at mærke børsten på deres krop og lære at det er helt ok. De kommer jo til at få en hel del pelspleje i deres liv, så hvis vi kan få dem godt i gang med den del af livet, så er det godt givet ud.

13.3.2019: Kærlighed blandt brødre.

13.3.2019: Jens´ veninde Majken er ikke vant til hunde, men hun kunne slet ikke stå for de små.

En ny sans åbner sig.

Smukke hvalpeøjne.

13. marts 2019:

SÅ er hvalpene ved at åbne deres øjne. Det er helt fantastisk og man mærker tydeligt at en ny verden åbner sig for dem. Deres syn er meget sløret her den første tid, men jeg vil tro, at de nu oplever mere lys og måske skygger. Det er i hvert fald tydeligt at de drejer sig mere bevidst efter ting.

De er også alle ved at blive rigtig store, faktisk har de stort set tredoblet deres fødselsvægt - så det er lige som det skal være 🙂

Dagen har også budt på kaldenavn til den sidste han, han opkaldes efter den Italienske fodboldspiller Maldini. Som efter sigende skulle have været meget trofast og spillet omkring 1000 kampe for AC Milan uden at blive fristet af andre klubber. Familien håber at lille Maldini vil blive ligeså trofast som sin navnefælle og det tror jeg godt, at de kan regne med. Lagottoerne knytter sig typisk meget tæt til sin familie ❤

Her til aften har Anna og jeg været på shopping og købt en MASSE legetøj til hvalpene. Michael mener at jeg nu får inddraget mit kreditkort, da vi vist ikke behøver SÅ MEGET udstyr til de små. MEN de små Guder skal selvfølgelig have det bedste og gerne i overflod.

Her til aften har de små også afsluttet deres Biosensor Program og overgår nu til "almindelig" socialisering, hvor de blandt andet er rigtig meget i hænder og der kommer flere og flere besøgende. Der er også er par større arrangementer i støbeskeen for dem i den kommende tid. Anna har filmet den sidste session af programmet, men jeg kan ikke få filmen til at virke. Hvis det lykkes, så ligger jeg dem op her på siden senere.

Så lykkedes det. Se filmen med Biosensor programmet her.

12. marts 2019: Vi har i dag modtaget dette fra Kennelklubben. Det bliver en del af vores hvalpemapper, der bliver fyldt med information til hvalpenes nye familier. Vi er i fuld gang med at lave dem og skrive indholdet og printe og gøre ved. Mapperne følger hvalpene når de rejser hjemmefra.

2 uger

Alle slapper af ovenpå et godt måltid mad hos mor Selma.

11. marts 2019:

2 uger senere er det tæt på at hvalpene åbner deres øjne. Vi kan se blinken hos flere af dem, men kan endnu ikke se selve blinkhinden. I løbet af de næste dage åbner hvalpene øjnene helt, selv om deres syn vil være sløret den første tid.

I dag bliver de også vejet for sidste gang, bortset fra når de skal have den næste ormekur - de fik tredje dosis af denne omgang i morges, sammen med mor Selma. Hvis vi vejer dem derudover så bliver det mest af nysgerrighed, da vi fra nu af vil følge dem visuelt og se på dem om de fortsat vokser, er aktive og viser god muskelbevægelse. Hele banden kommer op og stå på alle fire ben nu og det er i løbet af den kommende uge, at de lærer at gå. Fra nu af går det rigtig stærkt med deres udvikling.

Udover deres daglige øvelser og vejning (indtil nu), så har vi dem i hænderne for at hygge, nusse og kæle med dem. De virker rolige og falder hurtigt hen, når vi sidder med dem. Vi er omhyggelige med at alle kommer i hænderne, så alle lærer vores forskellige dufte at kende og forskellige bevægelser og på sigt også stemmer og udseende.

Har startet en ny side i dag, de to foregående uger er rykket ned som undersider 🙂