Hilsen fra far Ludvig til Selma og hvalpene.

Fødselsdag - hurra hurra hurra

Selma med sine hvalpe overpå en veloverstået fødsel. Det grønne på låret er lidt misfarvning pga fostervandet. Vi har skyllet det af, men man kan undgå at der sker en grønfarvning i starten.

26. februar 2019:

 

VELKOMMEN til Selmas små hvalpe. Der kom i alt 6 hvalpe: 1 lys tæve og 2 lyse hanner, 1 brun tæve med lidt hvidt og 2 brune hanner med lidt hvidt.

De er alle nogle ordentlige klepperter og helt utrolig ensartede i størrelse. Den mindste vejer 360 gram og den største 385 gram dvs en forskel på kun 25 gram. Det tror jeg aldrig at vi har oplevet før, at forskellgen har været så lille. De virker stærke og der er også lyd i dem.

 

Der gik 3,5 timer fra den første så dagens lys og til den sidste ankom, det er faktisk rigtig fint for en førstegangsfødende. Men vi havde jo fået scannet Selma hos Danmarks førende reproduktionsdyrlæge og hun havde scannet 7 hvalpe. Det var så overbevisende, at vi aldrig var i tvivl om at der måtte være 7 hvalpe (det var så læring til en anden gang). Så da fødslen var færdig kl. 01.47, så sad jeg indtil kl. 7 i morges og ventede på hvalpen. Der begyndte Selma - som ellers havde klaret det hele med stor ro - at halse lidt og jeg tænkte at det nok var hvalpen der havde arbejdet sig frem til fødselskanalen. Men da der ikke skete noget, så tænkte jeg at vi nok hellere måtte omkring vores lokale dyrlæge. Først da vi kom derover mærkede jeg på Selma og kunne ikke mærke flere hvalpe, men da den unge dyrlæge ikke kunne udelukke at der var en hvalp, så tog vi et par røntgenbilleder og der var ikke flere hvalpe.

 

Nu skal der soves, der lyder hyggelige hvalpelyde fra fødekassen og Selma passer så fint de små og snupper lige en lur ind i mellem.

 

 

En ny dag er i gang.

25. februar 2019:

 

Ingen hvalpe her til morgen og Selma vil nu ikke engang spise godbidder. Ellers er hun upåvirket af situationen. 

 

I dag er jo hendes terminsdag og så må vi se om også Selma og hvalpene har fået fat i dette. Siden her opdateret først, når fødslen er overstået. Så - som jeg skrev til en af hvalpenes nye familier - tåmodighed er en dyd (og her må man i sandhed sande, at jeg ikke ejer den dyd).

God dag 🙂

Sengetid

24. februar 2019:

 

Så lukker vi ned for i dag. Dagen har været stille og rolig med et par gåture og afslapning herhjemme. 

Nu synes jeg at Selma trækker vejret lidt mere hyppigt og det føles som om hendes livmoder har lettere sammentrækninger. Vi håber at det er opblokningsfasen som så småt er ved at gå i gang og derfor har vi besluttet at give hende ro, så tingene roligt kan udvikle sig. Opblokningsfasen kan tage 24-48 timer, men også noget kortere. Så nu må vi se hvad natten bringer.

Hundene og jeg er nu alene i køkkenet og her hersker stilhed og ro. Fra Fanny høres en let snorken og Selma ligger lige nu ved mine fødder og sover tungt.


God nat til alle jer der følger med derude. Kryds fingre for en god fødsel for Selma og hvalpene ❤

Så blev det søndag.

24. februar 2019:

 

Kl. 5.36 hørte jeg halsen og et stor smil bredte sig på mit ansigt, jeg løftede hovedet for at se hvor Selma var. Fik øje på en hund i fødekassen og så var det Fanny, som havde det varmt!!! Øv, hvor blev jeg lige skuffet.

 

Stadig ingen hvalpe og det er fortsat helt normalt, den lille Selma har først termin i morgen og det kan jo altså svinge 1-2 dage både minus og PLUS. 

 

Hun har været ude i haven et par gange i løbet af natten, senest lige nu her kl. 7 og så besluttede jeg at stå op. Så nu sidder vi her igen og venter. Der er som sagt ikke noget unormalt ved det overhovedet, kun en flosset tålmodighed. Men sådan er naturen, alting til sin tid og de her kære hvalpe, de kommer altså først på deres fødselsdag ❤

23. februar 2019: Der slappes af i sofaen nu. Selma var i dyb søvn, men vågnede da jeg tog billedet. Se hvor stor hendes mave er.

Ventetiden er lang...

23. februar 2019.

 

Ingen tegn på hvalpefødsel endnu.

 

Selma ligger og slapper af i fødekassen. Hun virker rolig og afslappet, er stadig ikke særligt interesseret i mad. Hun ville ikke engang spise resterne af min frokost, kun en fiskefrikadelle kunne vi få i hende. Men det er ok.

 

I formiddags tog Fanny, Selma og jeg en tur i Fussingø skov. Vejret er fantastisk med sol og blå himmel, så vi tænkte at det ville gøre hende godt, at opleve lidt andet. Jeg havde lavet en rute så vi gik ud fra bilen og så krydsede forbi bilen ofte, hvis hun nu ikke havde lyst til at gå længere. Efter ca. 20 min. så standsede hun ved bilen og så blev hun løftet op sammen med Fanny og vi kørte hjem igen.

 

Jens er på teaterweekend indtil i morgen aften og han har meddelt, at han klart forventer at der ligger en kurvfuld hvalpe, når han kommer hjem igen. Det håber vi at leve op til. Det ville være fantastisk.

 

Lige nu sidder Michael og jeg bare og ser film og surfer, efter lidt rengøring af vores køkken. Vi tør ikke køre væk fra hjemmet - just in case. Jeg sidder og ser film om hvalpefødsler på det der internet og prioriterer farver på hvalpehalsbåndene (!) og den slags. Genlæser lige mine noter fra tidligere for 120´ende gang - vi er vist så klar som vi kan blive.

 

God lørdag til alle der følger med 😀

Vi er SÅ klar!

22. februar 2019:

SÅ må de små godt komme. Det tror vi også Selma synes, hun er i hvert fald ikke længere interesseret i at spise. Hvis jeg nøder hende meget og håndfodrer, så kan jeg få lidt i hende, men hun spiser nærmest kun et par mundfulde af høflighed. For sjov tilbød jeg hende et stykke slik, som hun ellers godt kan lide, men det spyttede hun bare ud på gulvet. Det er helt normalt at tæven mister sin appetit når man når tæt på fødslen.

 

Der er ellers fest indeni hendes mave, når man lægger hånden på hendes mave, så kan man mærke de små danse can-can derinde og nogle gange kigger Selma bare på os med et meget træt blik eller hun vender  sig pludseligt om og kigger på maven.

 

Måske holder de små bare fødselsdagsfest for Fanny, der jo fylder 10 år i dag. Den kære gamle hund ❤

 

I nat sov hundene og jeg jo sammen her i køkkenet. Min seng er stillet op lige ved siden af fødekassen og ved 3 tiden i nat, tog jeg dette billede af de to tøser, der sov sødt side om side.  Vi håber sådan at hvalpene har tænkt sig at komme i løbet af weekenden, selv om Selma jo først har termin på mandag. MEN det kan jo svinge op til 2 dage til hver side - dog tænker vi at det er et godt tegn, at Selmas appetit er for nedadgående.

 

I dag talte jeg med en af hvalpenes nye familier, som tidligere har lagt familie til en af vores petit hvalpe (skønne Coco fra vores COBRA kuld). Vi er helt på linje: NU MÅ DE GODT SNART KOMME!!

 

Jeg opdaterer selvfølgelig hjemmesiden løbende...

22. februar 2019: De små rødder kommer til verden i fint selskab med selveste kronprinseparret :-)

22. februar 2019: I dag fylder Fanny 10 år - Hurrraaaaa

Jordemor bord

En gammel rødmalet Albani ølkasse udgør nu vores jordemor bord.

Nu er det lille jordemor bord klar med udstyr, som der kan blive brug for under den forestående fødsel. Der er fx en stor stak rene håndklæder, en varmepude (den brune med poteaftryk på), hvalpe halsbånd til identifikation af hvalpene, en køkkenvægt med skål til at veje hvalpene i, rene bomuldsklude, køkkenrulle, pean til at afklemme navlestrengen om nødvendigt, stærk sytråd til at afbinde navlestrengen hvis der bliver behov for dette, en saks, glidecreme - hvis en hvalp skal hjælpes på vej, latexhandsker, kalktabletter, næsesuger - hvis en hvalp skal suges ren i luftvejene for slim, termometer, en kuglepen og en notesblok (den kommer først i morgen).

 

Det lille ølkassebord står ved siden af fødekassen og jeg har også fundet en stor pude, som jeg kan ligge under knæende, mens fødslen står på (ellers kan man godt mærke det næste dag, nu hvor man ikke er 17 år længere).

 

I aften bliver der lagt plastik i bunden af fødekassen med et tykt lag aviser ovenpå, til sidst kommer så de tæpper der ligger der nu. Når fødslen går i gang, så fjernes tæpperne og Selma ligger på aviserne under selve fødslen. Først når hun er helt færdig (beskidte aviser fjernes selvfølgelig løbende), så bliver der gjort rent og lagt rene aviser med et tykt vetbed tæppe ovenpå.

 

I aften bliver også førtste gang hvor jeg sover her i køkkenet sammen med hundene. Så Anna er ikke imponeret over at begge hendes sovemakkere forlader hende på én gang. Men det er vores erfaring, at den fødende hund har god psysisk støtte af sin hundeven, så Fanny skal selvfølgelig være med under hele forløbet. 

 

Vi har også bestil en flytbar olieradiator, som vist skulle blive leveret i morgen. Den skal stå ved siden af fødekassen, når hvalpene er ankommet og sørge for god varme til de små de første uger.

 

I dag har jeg også ringet til Hinnerup Dyrehospital for at sørge for, at der er back-up hvis det skulle blive nødvendigt (det håber vi ikke, men vi vil gerne have de bedste i baghånden om deR skulle opstå den slags behov).

Så fik vi fundet hvalpehalsbåndene frem. Vi har dem i to størrelser og vi skulle lige kontrollere at det er de samme farver vi har i begge størrelser. Lagottohvalpene bliver lidt større end petit hvalpene, så vi tror, at det bliver nødvendig med begge størrelser. Det er så hyggeligt at finde disse halsbånd frem, der er mange gode minder gemt i dem. Familierne til hvalpe fra tidligere kuld, kan næsten altid tydeligt huske hvilke farve netop deres hvalp havde, da den boede her hos os. Vi husker også, at Fanny var GUL, da hun i sin tid var en lille hvalp.

Så tæller vi dagene...

18. februar 2019:

Tillykke til Anna, der fylder 17 år i dag ❤❤

I dag går Selma også ind i sin 9´ende og sidste graviditetsuge. Så nu er der ikke længe til, at vi forhåbentligt skal høre lyden af små poter på gulvene og hvalpegrynt her i vores køkken. I aftes så vi for første gang Selma skrabe i bunden af fødekassen. Det er helt naturligt her op til fødslen, da det er et udtryk for redebyggeadfærd og altså en forberedelse til den kommende fødsel. Uha det er er svært at vente længere.

På fredag rykker vi min seng herud i køkkenet og så sover Selma og jeg herude frem til fødslen. Derudover sover jeg herude med hele hundefamilien i yderligere to uger, så jeg kan holde øje med at alt går som det skal og hjælpe til, hvis en hvalp skulle blive klemt eller andet. Morhunden kan være så træt i starten, at hun kan komme til at ligge sig på en hvalp og de små har ikke så høje stemmer endnu, så de kan brokke sig. Senere skal hvalpene nok gøre opmærksom på hvis de ikke er tilfredse. Men altså i starten ligger jeg ved siden af fødekassen med en lille lommelygte, så jeg - som en anden hemmelig agent - kan lyse ned i kassen og hjælpe til hvis det skulle blive nødvendigt.

Om den 9´ende graviditetsuge skriver Netdyredoktor.dk:

9. uge:

Den sidste uge af drægtigheden forbereder tæven sig til fødslen. Hun bliver mere stille og interesserer sig ikke så meget for at lege, og kan være mindre social end normalt.

De sidste 2-3 døgn før fødslen bør man reducere fodermængden med 30-40 %, og i det sidste døgn før selve fødslen vil tæven normalt ikke æde.

Fra ca. 60. dagen kan fosteret overleve uden for livmoderen .

Tæven bør senest en uge før fødsel introduceres til egnet fødested , allerbedst en velindrettet fødekasse. Her vil hun kunne udfolde noget af den naturlige redebygning, som mange tæver udfører 2-4 døgn før fødslen. Det består i at samle klude sammen og eventuelt flænse og grave i fødekassens bund.

Skederegionen vil blive stor og slap. Bækkenmuskulaturen afslappes, og hos en del tæver vil der være voldsom mælke spænding flere døgn før fødslen.

Umiddelbart før fødslen bliver hun urolig og rastløs, og der vil optræde plukveer eller opblokningsveer. Disse veer presser fosterhinden fra den første hvalp ned i fødselsgangen.

Fødselsvejen skal udvides og fosteret skal presses ind i bækkenet før de rigtige presseveer går i gang. I dette forløb vil fosterhinderne på et eller andet tidspunkt briste og indholdet flyde ud af skeden. Man siger at "vandet er gået" og så starter den rigtige fødsel. Opblokningsperioden varer typisk 4-6 timer, men kan i sjældne tilfælde vare et døgns tid.

17. februar 2019: Lille Selma er "faldet omkuld" i fødekassen. Det er hårdt for en lille gravid hund at have gæster i mange timer. Vi har i dag fejret Annas fødselsdag (17år i morgen) og begge hunde er glade for gæster, men hvile er også nødvendig her tæt på fødslen. Vi gik en tur langt Gudenåen inden mørket faldt på og så var det tid til sidste dosis af ormemidlet, inden den igen står på hvile. Søde lille Selma.

Batteriskift.

16. februar 2019:

Hold nu op hvor er det smukt vejr i dag🙂

Vi startede ud med en lang gåtur i Fussingø skov. Skoven er så fin lige nu med vintergækker der titter frem.

Hjemkommet har jeg skiftet batteri i vores køkkenvægt, den var blevet lidt ustabil syntes jeg og den skal jo være klar til hvalpevejning om en uges tid. I de første to uger vejer jeg hvalpene hver dag (første gang når de lige er kommet til verden), for de skal nemlig helst fordoble deres vægt den første uge og ved slutningen af den anden uge skal de gerne have tredoblet deres fødselsvægt. Det kan man ikke se med det blotte øje, da det drejer sig om få gram fra dag til dag, så derfor skal de vejes og der skal føres optegnelser, så vi kan sikre at alle spiser og vokser som de skal.

Her da vi kom hjem fra skoven satte hundene og jeg os i vores sofa i køkkenet, mens Anna startede forberedelser til sin fødselsdagsfejring i morgen. Selma lå og slappede af mens jeg holdt min hånd på hendes mave og så kunne jeg mærke de små rødder derinde bevæge sig. Det var første gang for mig, men Michael har kunnet mærke det i nogle dage, da Selma sniger sig op i sengen til ham nogle gange ❤

Ormekur.

Selmas mave er nu kæmpestor og hun ser så træt ud i øjnene, det lille skind. Jeg tror hun glæder sig til, de små kommer ud i dagslyset.

15. februar 2019:

Nu her en uges tid før fødslen er det tid til at give Selma en ormekur. Hun skal behandles med præparatet Panacur Vet., det er en 3-dages kur og det er særligt pga spolorm, at man behandler en gravid tæve. Netdyredoktor.dk skriver blandt andet om dette:

Man regner med, at alle tævehunde har larver, der ligger i dvale i kroppen (i muskler og lever), og i forbindelse med drægtighed vil hvilende larver "vågne" og vandre til fostrene, som dermed bliver smittede. Efter fødslen vil "vækkede" larver vandre til tævens mælkekirtler og via mælken overføres til de nyfødte hvalpe. 

Hun fik sine første piller her til aften, først knust og så godt gemt i lidt leverpostej. Det samme sker så i morgen og på søndag. Når hvalpene er født så bliver de behandlet 2 gange inden de flytter hjemmefra. Selma vil blive behandlet igen sammen med hvalpene.

Besværet.

13. februar 2019:

Selma er nu ved at være besværet af sin store mave. Forstået på den måde, at hun gerne vil med på tur og sagtens kan gå i en time som vi plejer. Men hun ligger nogle gange og halser med åben mund, som om hun har det varmt og de små måske trykker lidt på lungerne, så hendes vejrtrækning bliver lidt påvirket. 

Hun har ikke den store appetit, så vi nøder hende med flere daglige måltider, hvor vi blander det næringsrige foder til drægtige tæver, op med lidt sovs eller leverpostej, for at lokke mere i hende.

Hun er nu i sin 8´ende drægtighedsuge og om den skriver Netdyredoktor.dk:

8. uge:

Fosteret er færdigdannet og kan nu føles, og til tider kan fostrenes hjerteslag høres.

Tæven er nu nærmest besværet af sin vægt og sit omfang og skal i denne periode vænnes til sin fødekasse. Mælkekirtlerne er spændte og fulde af mælk.

Selma er jo så heldigvis ved at være vant til sin fødekasse, selv om hun må dele den med Fanny 🙂

Jeg er lige hjemkommet efter en arbejdstur i Tyskland, så jeg har ikke set Selma siden i går morges og synes faktisk, at jeg tydelig kan se at maven er vokset ❤

11. februar 2019: Anna og jeg nåede en dejlig tur i skoven efter arbejde i dag. I dag er der bestilt ormekur til Selma, som hun skal have i weekenden og i denne uge skal der handles kalkpiller, som hun skal have under fødslen for at forebygge kalkchock. Varmepude og babybørste til hvalpene er ankommet og lige så stille er vi ved at gøre klar til at byde de små røvere velkommen - og vi glæder os!

Sidste vaccination inden fødslen.

Lidt uklart foto, men her får Selma sin vaccination imod herpes infektion.

10. februar 2019:

80´er permanent! Ja sådan beskriver Michael, Selmas look, efter at jeg lige ville forsøge at klippe hårene på hendes ører korte. Jeg indrømmer, at det ikke gør noget godt for hendes udseende....  Heldigvis vokser det jo ud igen, det håber jeg da i hvert fald.

Dagen har også bragt positive indslag, som en meget lang gåtur i Fussingø skov sammen med Henriette og Asti, samt feriehunden Simba. Vejret var meget mildt og stille og alle nød at være ude i naturen. Selmas ører røg lidt højt til vejrs på et tidspunkt, hvor en buk sprang 100 meter foran os på en mark.

Der er jo nu ca. 2 uger til Selmas termin og derfor har hun i dag fået sin anden vaccination imod Herpesinfektion. Det er altid et show når hundene skal vaccineret, for Michael skal holde og Jens har i dag været fotograf. Men Michael brokker sig altid højlydt: "Selma skal ikke forbinde mig med den slags!". Men han bliver udstyret med rigelige godbidder og så går det hele uden at Selma opdager noget som helst.

Hvis man har lyst til at læse om hvorfor vi vaccinerer, så har jeg fundet lidt om infektionen på Odsherreds Dyrehospitals hjemmeside her.

Bløde tæpper.

De dejlige bløde tæpper er klar til hvalpenes ankomst.

9. februar 2019:

Selma er ved at være lidt påvirket af sin voksende mave. 

Når vi er på tur, ses det bare som at hun helst ikke springer ned højt oppe fra og da vi kom hjem fra skoven i dag, så ville hun ikke springe ud af transportburet og ned på fliserne i garagen. Hun ville løftes ned. Det er altså imponerende hvordan hun instinktivt forstår hvordan hun skal passe på sig selv.

Herhjemme ser vi det ved, at hun ofte skifter stilling og lokalitet. Først ligge hun i sofaen, så hopper hun ned og ligger udstrakt på gulvet, hvor der er mere køligt. Bagefter ligge hun i fødekassen og så ved vores fødder under spisebordet.

Når man ligger sin hånd på hendes maven og hun slapper helt af, så kan man mærke de små rødder indeni, bevæge på sig. Indtil nu er det kun Michael, som har mærket dem, men mon ikke også vi andre snart kan mærke dem. Det er så hyggeligt.

Skovtur.

Man finder oftere og oftere Selma i kassen, især nu hvor vi har lagt kurvehynderne ned i fødekassen. Så dufter det nok mere hjemligt tænker vi.

6. februar 2019:

Selma er stadig meget aktiv på ture og tager gerne en afstikker ind i underskoven med spring over grøfter og væltede træstammer. Det går også for nu, men jeg vil tro at den kommende weekend bliver sidste gang, at hun får lov til det inden fødslen.

De voldsomme spring kan påvirke fostrene og i værdste fald sætte fødslen i gang før tid. Så efter weekenden bliver det kun til ture i snor eller i helt fladt terræn. Men mon ikke også det går.

Vi har nu fjernet hundenes sivkurve i køkkenet og lagt hynderne ned i fødekassen, det vil sige at de nu kan vælge mellem sofaen, fødekassen og gulvet. Det er for at støtte Selma i at bruge fødekassen og hun vælger den også oftere og oftere. Fanny er ret glad for fødekassen og det lokker også Selma til, så det går den rigtige vej.

Tiden flyver afsted.

4. februar 2019:

Så er Selma på vej ind i sin 7´ende graviditetsuge og om den siger Netdyredoktor.dk følgende:

7. uge:

I løbet af denne uge vil kropsbehåring vokse ud, og farvemarkeringen vil kunne ses.

Poterne og trædepuderne er efterhånden færdigdannede.

Fosteret ligner nu den færdige hvalp, men kan ikke overleve uden for livmoderen.

Fra dette tidspunkt er det egentlig kun størrelsen, der øges.

Det er nu for første gang i drægtigheden muligt at se fosterbevægelser.

Tævens bug er i de fleste tilfælde tydeligt forøget, og mælkeproduktionen er begyndt.

Fødekassen er klar.

Selma har indtaget sin nye kasse. Nu har hun godt tre uger til at komme til at føle sig hjemme i kassen.

3. februar 2019:

Hovedrengøring i køkkenet og lidt flytten rundt på møblerne, så var der plads til vores nye fødekasse. Et tykt lag tæpper i bunden og så fik Selma ellers en masse dejlige godbidder, mens hun sad i kassen. Det er så vigtigt at hun vænner sig til kassen her i de næste uger og føler sig tilpas deroppe. Hun skal gerne være helt tryg ved kassen, når fødslen starter, så det vil være naturligt for hende at søge derop.

For de der måske ikke lige kender til fødekasser, så kan jeg fortælle lidt om hvordan den er indrettet. Rundt i kanten af kassen, lidt oppe fra bunden og lidt ude fra kanten er der opsat rundstokke. Deres formål er, at forhindre at en hvalp bliver mast mod kassen kant, hvis tæven kommer til at ligge sig op ad kanten. Tæven vil komme til at ligge op ad rundstokken og så kan den lille hvalp ligge sikkert under rundstokken.

Kassen skal placeres så tæven har ryggen mod væggen og gerne i et hjørne. Så kan tæven overskue lokalet fra kassen og tage vare på sine hvalpe. Ligger hun så der er indgang til rummet fx både foran og bagved kassen, så kan hun føle sig utryg i sin mission med at passe på sine hvalpe.

Når fødslen nærmer sig, så sover både Selma og jeg i køkkenet og i kassen ligger vi nederst et lag plastik og ovenpå et tykt lag aviser og øverst et blødt tæppe. Når fødslen så går i gang, så fjerner jeg tæppet og under fødslen ligger Selma på aviserne, som jeg skifter løbende under fødslen. Ved siden af vil jeg have et stak håndklæder, som løbende vil blive brugt til at tørre hvalpe i og den slags. Når fødslen er helt færdig så skiftes alle aviser og der ligges et rent, tykt og blødt vetbed tæppe øverst. Vetbed tæppet transporterer urin fra hvalpene gennem tæppet og ned i avislaget, så hvalpene bliver holdt tørre.

Det er vigtigt at have et tæppe, der fylder hele kassen og ikke flere små. Faren ved at have flere små tæpper er, at en hvalp kan komme til at ligge under et tæppe og herved blive kvalt. Vi har købt en ny fødekasse til Selma, fordi den gamle vi havde, var beregnet til Petit´erne og den ville være for lille til Selma. Derfor har vi også købt et kæmpe stak spritnye vetbed tæpper til kassen, så de passer i målene. Jeg må se om ikke jeg kan få et foto af dem i næste uge 🙂

Maven vokser.

Man kan rigtig se hvordan Selmas mave vokser, når man ser hende ligge på siden.

2. februar 2019:

Selma er stadig ved godt mod og aktiv når vi er på tur. Herhjemme vil hun helst slappe af i kurven når hun ikke insisterer på at kæle med os. Hun har stort behov for fysisk kontakt. Nu er der kun ca. 3 uger til de små kommer. 

I morgen stiller vi fødekassen op her i køkkenet, så Selma kan nå at vænne sig til den. Det bliver hyggeligt og så bliver det mere virkeligt, når først den står her og hele tiden minder os om hvad der venter forude.

Rigtig god weekend til alle der kigger forbi her 🙂

Hvalpetallerken

Dagens indkøb til hvalpe og voksne hunde.

31. januar 2019:

På vejen hjem fra arbejde tog jeg lige omkring Petworld for at snuse lidt rundt. 🙂

Vi har altid brugt almindelige middagstallerkener til hvalpenes foder, men nu er vi de stolte ejere af et rigtigt fad til hvalpekuld. Det er lidt større end en middagstallerken og med en højere kant. Så jeg regner med at alle hvalpene kan spise på én gang ved fadet.

Der kom også lige 5 hundetegn med i tasken. Jeg vælger altid en model i let metal, så den ikke vejer noget, når den hænger i hundens halsbånd. Vi har kun vores efternavn og adresse samt fastnet- og mobiltelefonnummer på skiltet og derfor kan de bruges til begge hunde. Det sker at en hund taber sit tegn og så er det dejligt at have nogle på lager så man straks kan få et nyt sat i halsbåndet. Der findes nogle meget fancy modeller, som faktisk er virkelig flotte, men der er ikke plads til alle de ovennævnte informationer. Derfor vælger vi denne model. 

Der sker en masse.

29. januar 2019:

Inde i lille Selmas krop er der gang i den. De små fostre udvikler sig og ligner snart rigtige små hvalpe. Vi kan også mærke på Selma at hun ændrer sig lidt, hun er lidt mere rolig end hun plejer og vil helst være tæt på os hele tiden.

Selma er inde i sin 6. uge af graviditeten og om den siger Netdyredoktor.dk følgende:

6 uge:

Øreflipper og øjenlåg vokser og dækker i slutningen af ugen henholdsvis øregang og øjne. De ydre kønsorganer begynder at forandre sig i retning af han- og hunkønsorganer.

I starten af ugen adskilles tæerne helt, og i slutningen af ugen vil kløerne blive dannet. Følehår begynder at vokse ud af de anlæg, der blev dannet ugen før.

Tarmsystemet forlader navlestrengen og befinder sig nu i den endelig placering i bughulen.

28. januar 2019: Ingen voksne hunde eller hvalpe kommer til at sulte her hos os. I dag ankom 4 store papkasser med det bedste hvalpefoder, som også er et foder til drægtige og diegivende tæver. Selmas diæt fra nu og indtil hvalpene er fravænnet og hvalpenes kost, fra de starter på fast føde og så det næste år. Pensionist Fanny kommer med i slipstrømmen. Hun ELSKER hvalpefoder og glæder sig allerede til den næste lange tid, hvor hun kan mæske sig i dette dejlige foder.

Godt halvvejs.

Selma og Fanny i sneen. Man kan her rigtig se, at Selma er blevet barberet på maven, da hun skulle scannes.

27. januar 2019:

I går var vi ude at gå i den smukke sneklædte skov. Hundene syntes at det var sjovt og jeg så også Selma på et tidspunkt snuppe en mundfuld sne i kådhed. Fanny er hævet over den slags og traver bare afsted med næsen i jorden, som den støver hun er.

Her til morgen havde vi en aftale med Henriette og hendes to cavaleer Asti og Luna. Asti er Selmas barndomsveninde og de elsker at være afsted sammen på tur. Skoven var en ganske anden i dag, der var spejlglat ovenpå tøvejret og faktisk ikke en fornøjelse at gå i skoven, når man skal overveje hvert skridt. Men i dag formåede jeg dog at holde mig oprejst, i går gled jeg i et hul fra en træstamme og faldt så lang jeg var.

Pga det våde vejr, så var begge hunde drivvåde da vi kom hjem og efter en god gang tørring så nød de at slappe af i kurvene foran radiatoren.

I morgen afslutter Selma sin 5. graviditetsuge (og er dermed lidt over halvvejs) og om den siger Netdyredoktor.dk følgende om fostrenes udvikling:

5. uge:

I denne uge formes øjenlågene, og følehårene på overlæben og over øjnene anlægges.

Øreflippen vokser, så den næsten dækker over anlægget til øregangen. Fem par dievorter med tilhørende mælkekirtler, samt de ydre kønsorganer begynder deres udvikling.

I løbet af denne uge vil fosterets poter begynde at forme det, der senere bliver til trædepuder og tæer. Omkring dag 33 lukker ganen, så efter denne dato kan ganespalte ikke opstå. I det hele taget er den mest risikofyldte tid, hvor kemikalier og andre stoffer kan skade fosteret, nu overstået. Her begynder også dannelsen af tarmsystemet, som på dette stadium endnu befinder sig i navlestrengen.

Tæven vil muligvis først nu vise de første tegn på drægtighed ved en ændret adfærd, men bugen har endnu ikke ændret facon.

Video af et foster.

25. januar 2019: Vi fik et USB stik med fra dyrlægen i går med billeder og video fra scanningen, men jeg havde lige et teknisk problem med at få videoen uploaded. Dog ikke noget min teenagesøn Jens ikke kunne løse. På videoen ser man et lille foster og dets brystkasse bevæger sig meget hurtigt op og ned. Det er det lille hjerte der slår med lynets hast - 300 slag i minuttet. Selve fostervæsken som fosteret ligger i er helt ren og klar (sort på filmen) og moderkagen ligger nederst i billedet og er rigtig tyk og ensartet, som et tegn på at den er sund og fuld af næring til fosteret. Alt er som det skal være og Selma har det godt. Hun har ikke taget på endnu og kan sagtens løbe i fuld hast. Det er vildt at tænke på, at om blot en måneds tid, så har vi småfolk i huset igen. Selma er nu udelukkende på specialfoder til drægtige tæver, så vi er sikker på at hun får alle de rigtige næringsstoffer, så fostrene kan udvikle sig korrekt og hun selv kan blive klar til at skulle amme de små.

Selma venter hvalpe.

Foto af et lille foster.

24. januar 2019:

I dag har vi fået scannet Selma hos dyrlæge Kathrine (Hinnerup Dyrehospital). Hun fandt en flok store, livskraftige og ensartede fostre med hjerteslag, god blodgennemstrømning og store tykke moderkager. Hun var faktisk ret begejstret og sagde: "Jeg bliver helt høj, det er super fin billedkvalitet, fordi Selma er så slank. Det er virkelig nogle flotte sunde fostre". 

Vi kan dårligt få armene ned og Michael har købt smukke blomster for at fejre den gode nyhed.

På denne side vil vi skrive om kuldet og vi starter med at præsentere de kommende hvalpes far: Ludvig ❤

Ludvig er en helt igennem dejlig han. Hans temperament er virkelig godt, stille og rolig og meget afbalanceret. Jeg faldt for ham første gang jeg mødte ham for henved 2,5 år siden ved en lagottoudstilling på Fyn. Det var hans første udstilling og faktisk også Selmas første udstilling. Hun deltog i babyklassen og Ludvig i åben klasse. Udstillingen var en dobbelt udstilling, hvilket vil sige, at der var én dommer om formiddagen og en anden om eftermiddagen - begge specialdommere i lagotto racen. Ludvig klarede sig super fint og fik excellent med CK (certifikatkvalitet) samt reserve certifikat fra BEGGE dommere. Det var helt fantastisk. Han er en virkelig flot fyr, der er meget racetypisk.

Ludvig er født som broget og som voksen er han næsten helt brun (se de to fotos herunder). Det er helt almindeligt at en lagotto skifter farve gennem livet eller ændrer nuancerne i sine farver.

Han er (ligesom Selma) testet for forskellige sygdomme og er en sund og rask hund. Hans testresultater kommer her:

Hofteledsdysplasi: A på begge hofter (dette betyder at han er FRI for hofteledsdysplasi).

Han er også øjenlyst for arvelige øjensygdomme og han er FRI for disse.

Genetisk er Ludvig FRI for LSD (Lagotto Storage Disease), Junenil Epilepsi og genet for kort, glat hår.

Læs evt. mere om disse tilstanden under fanebladet: Sundhed øverst i menubjælken.

Vi er utrolig glade for, at Ludvig skal være far til Selmas hvalpe. Vi synes at disse to skønne hunde passer rigtig godt sammen og der er 0% indavl ved denne kombination.

Både Ludvig og Selma er selvfølgelig stambogsført i Dansk Kennel Klub og det samme bliver hvalpene.

Ludvig lever som en almindelig familiehund hos sin familie i Skanderborg. Hans bedste ven er familiens kat 🙂

 

Hvis man har lyst kan man læse mere om optakten til parring og de efterfølgende uger frem til i dag på Nyhedssiderne fra 2018 og 2019 (øverst i menubjælken).

Ludvig med sin bedste ven.

Her Ludvig som hvalp i armene på sin menneskesøster.