10.3.2019: Hvis man sammenligner med nogle af billederne fra hvalpenes første dage, så kan man rigtig se udviklingen af ørerne frem til i dag. Hvor de før var nærmest gummiagtige, så er de nu fine små ører med det dejligste hår på. Ikke til at stå for.

Sally.

Henriette med en hvalp, det er vist ikke muligt at holde en hvalp uden at føle en vis grad af lykke.

10. marts 2019:

Selma vækkede mig tidligt her til morgen og så kunne jeg ligeså godt stå op og få gjort rent ved hvalpene og give dem deres anden dosis ormekur. Nu ligger de og hygger i kurven efter et dejligt måltid mad hos mor.

Det er nu lykkedes, som det altid gør til sidst, at finde et kaldenavn til lille GUL. Må vi præsentere: Sally. Som jeg nævnte overfor en af hvalpenes nye familier, så vides det ikke med sikkerhed om der er tale om Mustang Sally eller Sørøver Sally eller om hun viser sig at være en helt ny slags Sally. Men vi er glade for navnet og det passer også sammen med mor Selmas navn, synes vi.

Fra de andre hvalpe forlyder det at Enzo, Luca, Neptun og Flora er valgt som kaldenavne - SUPER navne allesammen synes vi. Kun den sidste dreng mangler lige den endelige afstemning i familien, men de har fået det afgrænset til 8 Italienske fodboldspillere, så vi er spændte på hvad valget falder på.

I går havde vi besøg af Henriette. Vi går ofte tur i skoven med hende og hendes to små cavaleer Asti og Luna. Faktisk er Selma og Asti barndomsvenner og er meget glade for hinanden. Henriette havde dejlige godbidder med til Selma og Fanny og der skal lyde en stor TAK fra pigerne og os for dem, de er faldet i rigtig god jord 🙂

 

 

Første ormekur.

9. marts 2019:

I dag er hvalpene startet på deres første ormekur. De skal dagligt have Panacur PetPaste i 3 dage. Mor Selma skal også have en kur.

Dette præparat virker mod følgende parasitter i mavetarmkanalen:

Voksne stadier af spoleorm (toxacara canis)

Voksne stadier af hageorm (Ancylostoma caninum)

Umodne og voksne stadier af hageorm (Uncinaria stenocephala)

Den encellede amøbe Giardia spp.

Anna har filmet mens én af hvalpene fik sin kur. Se filmen her. Alle hvalpene tog det fint, så vi tror ikke at det smager slemt. Nu sover alle sødt i kurven.

Når de små bliver ca. 6,5 uge så får de endnu en ormekur. 

Rigtig god weekend til alle, der måtte kigge forbi denne side 🙂

8.3.2019: Fanny får nu også lov til at kigge ned til hvalpene og snuse til dem når jeg vejer dem og laver deres øvelser. Det er hun rigtig glad for, kan jeg love for.

Negleklip.

Neglene inden klipning.

8. marts 2019: 

Baby Guderne har i dag fået klippet negle for første gang. Jeg syntes de var blevet lidt lange og så kan de rive Selma, når de ælter hendes yver når de spiser. Det er det væsentligste formål med at klippe neglene i denne alder, men naturligvis er det også for at vænne de små til at blive håndteret mens deres negle bliver klippet. Michael har filmet mens jeg klippede Floras negle. Se filmen her.

 

På rette vej.

De små rødder her til aften, efter vejning og dagens øvelser.

7. marts 2019:

Alle hvalpe er pligtopfyldende og har fordoblet deres fødselsvægt. Det er sjovt at følge for vi vejer dem jo hver dag. Nogle hvalpe øger deres vægt med næsten 100 gram på en dag, for så den næste at tage noget mindre på og så igen omkring 100 gram den følgende dag. Andre ligger mere konstant på næsten det samme antal gram hver dag. Men alle øger fint deres vægt og ser flotte og sunde ud.

I dag havde de to piger fået noget afføring på sig og måtte skylles under den varme hane, det tog de pænt, men Selma syntes at det var noget underligt noget og var glad da de var blevet tørret og var lagt tilbage i kurven til deres brødre.

Hvalpene er i dag midtvejs med deres Biosensor Program og det går også fint. Anna har filmet SORT udføre dagens program her.

Whats in a name?

Natascha kan ikke skjule sin begejstring for de små.

6. marts 2019:

Hvalpene har haft besøg igen i dag. Denne gang af Jens´ veninde Natascha, som blev helt blød i knæene ved synet af de små. Selma blev glad for at se Natascha og løb hen for at hilse og for at blive kløet på maven. Fordi Selma blev så glad, lod vi Natascha holde en hvalp, mens hun sad på den lille grønne stol ved siden af hvalpekassen. Det accepterede Selma helt fint og efter nogle minutter bad jeg om, at hvalpen kom tilbage i kassen. Det er vigtigt at Selma får gode oplevelser med besøgende. En anden ting som er vigtig når man besøger vores hvalpe, så er det at ingen må løfte en hvalp op medmindre man sidder på gulvet (eller den lille grønne stol) og at man holder hvalpen med begge hænder. Det gælder voksne såvel som børn, de små hvalpe tåler ikke at blive tabt.

Selma har også været med på tur i en lille halv time i dag sammen med Fanny. Det nød hun virkelig, hun har brug for også at se andet end bare vores køkken og haven, så på trods af silende regnvejr så var hun bare helt frisk på en tur.

I morges tog jeg en lille video af hvalpene som kan ses her.

Herhjemme diskuteres der intenst om hvilket kaldenavn lille GUL skal have. Bølgerne går højt ind i mellem og flere gange er folk udvandret i deprimeret sindstilstand (her iblandt undertegnede 🙂). Lige nu er vi tættere på end nogensinde så jeg krydser fingre for, at vi denne gang kan nå til enighed og lille GUL kan få sit navn.

Hvalpehygge.

Snuppede lige et billede af Jens, der igen lå i hvalpekassen og hyggede, inden han og Anna skulle til teoriundervisning.

5. marts 2019:

Så er de små Guder registreret i Dansk Kennel Klub (som åbenbart arbejder sent, da jeg modtog mailen her kl. 17.30).  Det betyder at DKK har godkendt hvalpene samt at de er berettiget til en basis PLUS stambog fordi de opfylder Dansk Lagotto Klubs og Kennelklubbens avlsanbefalinger. Der kommer således til at være trykt på deres stambøger: "Denne hund er avlet efter Dansk Lagotto Klub´s og DKK's avlsanbefalinger". Dette er i modsætning til de hvalpe der ikke opfylder disse anbefalinger, og derfor "kun" får en basis stambog. 

Avlsanbefalingerne for Dansk Kennel Klub kan læses her. 

Avlsanbefalingerne for Dansk Lagotto Klub er følgende:

  1. Begge forældre skal før parring have HD status A eller B registreret i DKK. 
  2. Begge forældre skal før parring have en officiel status for Juvenil Epilepsi for danske Lagottoer registreret i DKK.
    Påvist (lagottoer, som har sygdommen) må ikke bruges, bærere må parres med frie lagottoer.
    Hvis begge forældre er kendt fri for Juvenil Epilepsi bortfalder testkravet på afkommet, som herefter registreres "Fri grundet forfædrenes DNA-test".
  3. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst "Very Good" eller være eksteriørgodkendt på et eksteriørarrangement.

En af hvalpenes nye familier spurgte i dag til hvornår hvalpene får deres ID nummer (chip nummer). I dag fik vi i mailen fra Kennelklubben også hvalpenes chipnummer, men da vi jo endnu ikke har fordelt hannerne (og først gør det, når vi kender lidt mere til deres personlighed) så giver det ikke mening at kigge på disse numre endnu.  Det var i forbindelse med at familien var ved at tegne en forsikring på deres hvalp. Min erfaring er, at man ofte kan tegne en forsikring med dags varsel.

I mailen fra Kennelklubben modtog vi også information omkring en sygeforsikring som kan tegnes via det forsikringsselskab, som Kennelklubben bruger. Jeg sender lige denne information ud til alle familierne i en mail senere i dag. En sygeforsikring er IKKE lovpligtig (men en god ide), i modsætning til en ansvarsforsikring for hunden.

Vi sørger desuden for at hvalpen bliver registreret i Dansk Hunderegister i forbindelse med Ejerskiftet når hvalpene flytter hjemmefra.

 

De passer deres arbejde.

Jens hygger med rødderne i fødekassen.

4. marts 2019:

De små tabre landsoldater gør sig umage og passer deres pligter med stor omhu. De spiser som de skal og vægten taler sit tydelige sprog, de vokser  og bliver store. Ja og så sover de og spiser og sover.

Desuden så holder de fast i deres rutine, der er fast indslag lige efter vejningen, nemlig deres 5 øvelser under biosensor programmet. Hver eneste gang vi laver noget med hvalpene, så sikrer vi os altid, at ALLE hvalpene bliver inddraget. Vi krydser dem simpelthen af i et skema, så ingen kan undslippe eller stille sig foran og få flere ture i karrusellen. Det er så vigtigt at alle får den samme gode prægning og så hjælper en vis grad af systematik altså til at sikre, at alle kommer lige meget i hænderne.

Børnene elsker at sidde med en hvalp i favnen og hygge og her til aften har Jens ligget længe i fødekassen og nusset med de små og som det fremgår af billedet, så ser det også ud til at hvalpene nyder den tætte fysiske kontakt.

Hvalpene åbner deres øjne ca. når de er 2 uger gamle, det bliver sjovt for os alle når deres verden åbner sig lidt. Lige nu er de både blinde og døve, men har lugtesans og kan selvfølgelig mærke fysisk kontakt. Høresansen bliver først vækket omkring 3 ugers alderen og så plejer der at komme "gang" i fødekassen, når de pludselig har to sanser mere at udnytte.

Vi er dybt rørte.

4. marts 2019:

I dag ankom en fin pakke med posten. Det er jo ikke så ofte at man får gaver med posten, så det var rigtig spændende at se hvad der gemte sig.

Sandelig om det ikke var den flotteste gavekurv, fyldt med lækkerier og det fineste kort var vedlagt.

Gaven er fra den familie, som skal byde lille Flora velkommen om 7 uger (da vi selv skal beholde den lyse tæve, så giver det ligesom sig selv, at den familie som også skal have en lille pige, skal have den brune Flora, da der jo kun er to piger) ❤

Familien har tidligere fået en af vores petit hvalpe (Fannys halvbror) Coco og familien er nu klar til en ny hvalp. Efter længere overvejelser og vores udsagn om lagottoen, tog de på to DKK udstillinger og talte med de forskellige lagottoejere og så hundende - ja, de mødte endda Selmas svenske opdrætter, der havde flere hunde med. Så kom de tilbage til os og spurgte om de kunne komme i betragtning til en hvalp fra Selmas kuld. Ja det tror jeg da nok lige at de kunne. Vi blev simpelthen så rørte over deres tillid til os. De er den tredje familie fra Cocos kuld, som byder hvalp nummer to fra os velkommen og den fjerde familie i alt (ud af 5 kuld - 23 hvalpe), men de er den første familie som har ønsket af skifte race, for at få en hvalp fra os. 

Vi kender familien som en virkelig kærlig og omsorgsfuld hundefamilie - vi har på et tidspunkt været så heldige at møde dem på Bornholm, hvor vi gik en dejlig tur med Coco, Fanny og begges mor Fifi i øsende regnvejr i Gudhjem. Ja for at det ikke skal være løgn, så har vi spioner på deres vej 🙂 (vi har et vennepar som bor på samme vej og de har ofte set familien og Coco trave rundt i kvarteret med smil og logrende hale), så det er en KÆMPE fornøjelse og ære igen at sende en hvalp hjem til dem.

Tusind tak for den utrolig flotte og lækre kurv til Coco og Floras familie ❤

3.3.2019: Neptun (vi ved endnu ikke hvilken hvalp han er endnu) har fået sin første redningsvest til sit nye liv som sømand. Det bliver dejligt at se den på snart.

Voksentid.

Selma og Fanny hygger i sofaen.

3. marts 2019:

Selma er nu ved at have så meget styr på sin nye moderrolle, at hun godt kan træde ud af fødekassen i kort tid ad gangen. Enten kommer hun hen for at blive nusset eller ligge for vores fødder, tigge en godbid eller bare hygge med Fanny i sofaen.

Fanny og jeg har genoptaget vores lange gåtur om aftenen og der må Michael nu aflede Selmas opmærksomhed når vi går ellers bliver hun ked af det, fordi hun ikke skal med. Jeg har haft hende ude at gå en aften efter turen med Fanny. Der gik vi hen ad vores vej og så tilbage igen, det tog vel 5 minutter og så havde Selma travlt med at komme hjem igen. Der går lige et par uger inden hun er klar på en længere gåtur. 

I dag har børnenes Mormor og Bedstefar været på besøg, tak for besøget og de fine hornvioler, som jeg skal have plantet i en krukke. Og også mange tak for alle aviserne!! De samler fra sig selv og flere af deres venner og vi mangler ALLE de aviser som vi kan få. Snart bliver hvalpegården sat op og dertil skal vi bruge rigtig mange aviser til de små hvalpe. Skulle der være en af hvalpenes nye familier, som har nogle aviser til at hope sig op, så tager vi imod dem med kyshånd, når I kommer på visit ❤

Termoregulering.

2. marts 2019:

Nyfødte hvalpe er ikke så gode til selv at regulere deres kropstemperatur. Da vi fik vores første kuld hvalpe havde jeg hørt at man skulle holde det meget varmt hos hvalpene og moderen, for at sikre at hvalpene kunne opretholde en tilstrækkelig kropstemperatur.

Så dengang havde vi fødekassen på et værelse, hvor jeg så sov med hvalpene og Fifi. Der var meget varmt derinde og Fifi havde det varmt, jeg havde det varmt og hvalpene havde det varmt. Allerede dengang havde jeg købt og læst Eberhard Trumlers bog "En hvalp bliver født". Eberhard Trumler var en Østrigsk adfærdsforsker, som lavede forsøg med vilde Australske dingohunde. Blandt andet husker jeg at han undersøgte hvor en vild dingotæve foretrak at føde sine hvalpe. Det var entydigt at hun gik efter et området som var privat fx en hule og at den skulle være TØR. Temperaturen var ligegyldig også selv om der var frostvejr, der måtte bare ikke være fugtigt. Selv om jeg havde læst denne bog INDEN vi fik vores første kuld, så havde jeg ikke selvtillid nok til at tro på det, når man fra alle opdrættere hørte, at der skulle være varmt hos hvalpene for at forebygge sygdom blandt andet, idet hvalpene ville være mere modtagelige for sygdom, hvis deres kropstemperatur blev for påvirket. "Alle" opdrættere havde også varmelamper og den slags over deres fødekasse. Jeg turde simpelthen ikke risikere mine egne hvalpe ved at stole på Eberhard Trumler.

Men efter Fifis første kuld, så indså jeg at det simpelthen ikke holdt med varmen og ved næste kuld fulgte jeg forskeren og min egen intuition, så Fifis næste kuld blev født i køkkenet (ligesom dette kuld og alle de andre kuld vi har haft). Her er ikke særlig varmt, men vi holder hvalpenes omgivelser tørre og undgår træk dvs der luftes kun ud, når hvalpene ligger i kurven og er dækket med et let tæppe.

De hvalpe vi har haft har alle været livskraftige og bevæger sig gerne rundt i fødekassen alt efter hvad der er behageligt. De ligger på et tykt og vamt vetbed tæppe, som transportere væsken ned til underlaget således at der altid er tørt hvor hvalpene og moderen ligger. 

Desuden flytter hvalpene sig alt efter behov og behag. Har de brug for lidt varme så ligger de tættere sammen eller tæt på den varmedunk som vi har i kassen, eller de ligger sig tæt op ad mor Selma. Det samme gør de også for at føle tryghed. Har de det lidt varmt, så ligger de sig med afstand i mellem sig.

Det har fungeret rigtig fint med alle vores kuld og det ser også ud til, at fungere fint for vores små Guder - se eksempler på denne adfærd på de tre fotos, som jeg har sat ind herunder ❤

 

Her til morgen har jeg taget en lille film, hvor man kan se de små spise lidt hos mor Selma og nogle er faldet i søvn. Se filmer her. Som det fremgår af filmen har hvalpene nu fået deres halsbånd på.

 

  • 2.3.2019: Hvalpene ligger samlet i dag.

  • Hvalpene ligger spredt i går.

  • Hvalpene ligger ved mor Selma i dag.

2.3.2019: Hvalpene "lever" allerede hos deres nye familier. Her er de "med" til weekendhygge ved morgenbordet. Hvor ser det bare hyggeligt ud!

De små guder.

1. marts 2019:

Det er en stor glæde for os i dag, at kunne præsentere vores Gude-kuld. For at ære racens Italienske oprindelse, har vi valgt at opkalde hvalpene efter Romerske Guder og derfor bliver dette kuld vores Gude-kuld

Hvalpene er registreret hos Dansk Kennel Klub, så de kan komme i gang med at lave stambøgerne.

Hvalpenes navne bliver følgende (farverne i parantes angiver farven på deres kommende halsbånd, i det omfang at vi allerede ved det):

Vicinato Flora - brun pige (LYSERØD)

Vicinato Aurora - hvid pige (GUL)

Vicinato Neptun - lys dreng

Vicinato Cupido - lys dreng

Vicinato Faunus - brun dreng

Vicinato Bacchus - brun dreng

En af de lyse drenge skal leve sit liv hos sin familie som sømand (de flytter ud på en husbåd) og derfor skal han naturligvis have navnet Neptun. Vi ved blot ikke endnu om det er GRØN eller SORT, som bliver Havets Gud 🙂

Det forlyder også at den brune pige vil blive kaldt sit stambogsnavn Flora. I hvert fald har hendes familie skrevet i nogle af deres mails om "Flora fra Esbjerg". Men der er bestemt ingen tvang til at kalde hvalpene deres stambogsnavn i dagligdagen. Familierne kan kalde deres hvalp lige præcist hvad de vil, når den kommer hjem.

Som opdrættere holder vi bare af, at give hvalpene i et kuld, navne efter et tema. Fanny er fx fra vores Korsika kuld og hun hedder i stambogen Vicinato Saint Florent efter den smukkeste by på Skønhedens Ø. Andre temaer har været: Jazz  sangere/musikere, COBRA kunstnere, Danske konger og dronninger (det Royale kuld blev født på Kronprins Frederiks fødselsdag) og amerikanske stater.

I dag har vi også tages individuelle portrætfotos af de små (se herunder), hvor man kan se deres "farve". De skal lige vokse nogle få dage endnu, inden de kan passe halsbåndene, men så får de dem også på, så det er lettere for hvalpenes familier at kende de små fra hinanden. Desuden vænner det hvalpene til at gå med halsbånd. Der er selvfølgelig tale om sikkerhedshalsbånd, som falder af, hvis hvalpen skulle hænge fast i noget.

 

 

1.3.2019: SORT - lys dreng med blis (4 dage gammel).

1.3.2019: GRØN - lys dreng (4 dage gammel).

1.3.2019: GUL - lys pige (4 dage gammel).

1.3.2019: RØD - brun dreng (4 dage gammel).

1.3.2019: LYSEBLÅ - brun dreng (4 dage gammel).

1. 3.2019: LYSERØD - brun pige (4 dage gammel).

Biosensor program

Den lille familie her til morgen.

28. februar 2019:

I dag er hvalpene startet på The Biosensor Program, som er en metode der arbejder bevidst med en stimulation af hvalpens neurologiske system. Programmet skal udføres dagligt fra hvalpen er 3 dage til den er 16 dage.

Fordelene skulle være, at hvalpene får et stærkere hjertekarsystem, stærkere binyrer, bliver mere modstandsdygtige overfor sygdom og mere tolerante overfor stress. Men i stedet for at jeg skriver en masse om det her, så linker jeg i stedet til en dansk artikel, som beskriver det hele meget godt her.

Anna har også filmet mens jeg har lavet programmet med en af hvalpene her til aften. Den kan ses her. Nu hvor jeg ser filmen kan jeg se at jeg skal tælle lidt langsommere til tre, når vi laver øvelserne i  morgen 🙂

Jeg kommer til at gentage programmet for alle hvalpene hver aften, i forbindelse med at de bliver vejet, frem til og med de fylder 16 dage.

Nu har alle hvalpene også fundet deres nye familier. Vi tror på at det er nogle super gode familier og de er alle meget engagerede i deres nye hvalp. Det er en fornøjelse af opleve. Det eneste, som er så svært ved at finde familier til hvalpene er, at man må skuffe nogle familier som har ventet og glædet sig. Det gør rigtig ondt hver gang.

27.2.2019: De små har god appetit og der høres smaskelyde fra fødekassen. Mælken er nu helt løbet til hos Selma og det mærker man som at hvalpene er roligere, fordi de får alt hvad de kan spise. De har dejlige tykke mælkemaver, ligesom man ønsker hos nyfødte hvalpe og de har alle gode kræfter og energi til at bevæge sig rundt i kassen og til at finde mor Selma, hvis hun flytter sig. Hvis man sidder ved kassen og tænker at man lige vil bruge et par minutter på at betragte dem, så går der hurtigt en time. De er simpelthen så betagende selv om der jo ikke er den vilde gang i dem lige nu. Men deres små grynt eller bevægelserne af de små poter eller et øre der vender sødt eller .... ja, man kan ikke få nok.

"Farmor" på barselsvisit.

Farmor Betina nyder synet af rødderne.

27. februar 2019:

Hvalpene har haft besøg af deres "Farmor" Betina. Hun var - ligesom vi - meget stolt af de små og havde en fin orkidé med fra far Ludvig. Tusind tak for den fine blomst og besøget 🙂

Hvalpene blev i fødekassen under hele besøget for ikke at stresse Selma. Men deres små særpræg blev studeret nøje og vi strålede om kap over deres skønhed.

Vores lille pige er nu tilmeldt et hvalpemotivationskursus hos "Anja og Hund", hvor vi også gik til hvalpetræning med Selma. Anja er helt fantastisk og vi glæder os allerede til at komme i gang. Samtidig vil jeg anbefale at de øvrige hvalpes familier får sig tilmeldt et kursus, for der kan være venteliste og den slags. Det er med at komme i gang så hurtigt som muligt efter at man får hvalpen hjem. Jeg ved at nogle allerede har tilmeldt sig et kursus hvor de bor 🙂

Der hersker fred og ro i fødekassen.

To smukke nyfødte hvalpeansigter.

26. februar 2019:

 

I dag har været en dag i afslapningens tegn. Selma har vist sig som en kærlig og omsorgsfuld mor og hun får selvfølgelig room-service i sin fødekassen. Maden serveres på sengen og der kræses for hende. Det er vigtigt at sørge for at hun får masser af energi og næring samt masser af væske. Det skal sørge for at hendes krop kan producere mælk til hvalpene og samtidig skal det jo holde Selma på toppen. Hun må ikke blive tynd. Lige nu opbløder vi hendes foder til diegivende tæver i vand og moser det med leverpostej og frisk vand. Det glider fint ned og bliver suppleret med små portioner fuldfed surmælksprodukt og så sniger der sig også en godbid eller to ned.

 

Hun forlader helst ikke hvalpene og vi må trække hende i halsbåndet når hun skal ud i haven. Når hun så først er i haven så får hun straks gjort sig ren og så styrter hun ind til hvalpene igen.

 

Fanny synes at det ser utrolig spændende ud i fødekassen, men her de første dage er den nybagte mor ekstra beskyttende, så Fanny får venligt, men bestemt besked på, at holde næsen for sig selv. Men det bliver sjovt når hvalpene bliver lidt større, for Fanny elsker at lege med hvalpene og det er godt for dem, at have tæt kontakt med en rar og fornuftig voksen hund, udover deres mor.

 

Jeg har i dag startet denne nye hvalpeside, som går fra i dag og frem, indtil den bliver "langsom" og en ny side må startes 🙂

 

 

Det har vist sig umuligt for mig, at uploade video til denne side, men det er der heldigvis råd for, så nu har jeg oprettet en YouTube kanal (jow jow) og lagt en lille film fra fødekassen op. Den kan ses her