Sundhed hos Lagotto´en

 

Sundhed ligger os selvfølgelig meget på sinde, når vi taler opdræt. Det er små nye guldklumper, vi sender ud i livet og derfor er det vigtigt, at vi gør hvad vi kan for at sørge for, at hvalpene har et så godt udgangspunkt som muligt.

Når det er sagt, så skal man huske, at der er tale om biologi og levende væsener og der findes ingen garantier for et liv uden bump på vejen i form af sygdom. Alle kan blive syge, men der findes nogle forholdsregler, som man kan tage og dem vil jeg forsøge at forklare lidt om på denne side.

 Hunde kan udvikle en hoftesygdom, der hedder hofteledsdysplasi (HD), hvor lårbenet ikke sidder korrekt ind i hofteskålen og det kan medføre forkert belastning af hoften og dermed smerter. Man kan se hofternes tilstand på et røntgenbillede. For at have et værktøj til vurdering af hofterne opdeler man dem i grader, fra A til E. Grad A og B betegner man som fri for HD og grad E er der hvor hofteleddene er mest forandrede.

I avlsarbejdet kan man tage tiltag, for at undgå, at hvalpene udvikler HD. Man bør vælge avlsdyr, der er fri for HD (grad A eller B). Efterfølgende kan man så uddanne hvalpenes nye ejere i at fodre korrekt og ikke anstrenge hvalpen for meget fysisk i vækstperioden dvs især det første års tid af dens liv. Fodring og motion er nemlig vigtigt fordi, at årsagen til HD er multifaktoriel og man ved at kost og motion også har stor betydning for sygdommens udvikling. Hos os vælger vi derfor kun avlsdyr, som er fri for HD og gør meget ud af, at forklare hvalpenes nye familier hvordan de skal fodre og motionere hvalpen, når den flytter hjem til dem.

 Der findes et utal af andre sygdomme, som er arvelige. Mange af disse kan man teste for fx ved en gentest eller ved øjenlysning. Man kan ikke teste for alt og det er heller ikke relevant, at teste alle hunde for alting. Hos Lagottoen ved man, at der findes særligt to sygdomme og en pelsfejl, som er arvelige og som man kan lave en gentest for. Disse to sygdomme er Juvenil Epilepsi, som er en særlig form for epilepsi, der viser sig hos unge hunde. Den anden er Storage Disease, som er en neurologisk sygdom, der oftest viser sig i løbet af 4 måneder til 4 år. Symptomerne er koordinationsforstyrrelse eller dyssynergi, dvs. bevægelser som er dårligt koordinerede, fordi de ikke kan dirigeres godt nok fra hjernen (ataxi) og nogle hunde udvikler også en tilstand, hvor øjnene bevæger sig fra side til side (nystagmus). Den arvelige pelsfejl opstår når genet ikke er furnished. Derfor siger man i daglig tale, at man tester for Furnishing. En hund med denne pelsfejl er ikke syg, men den får en kort glat pels, i stedet for de dejlige krøller. Krøllerne er jo karakterisktisk for lagottoen og det er en fejl i forhold til racestandarden, hvis den ikke har krøller.

Hvis man vælger at genteste sine avlshunde, så skal man selvfølgelig bruge denne viden til noget. Man skal derfor planlægge sine kuld, så hvalpene får den rigtige kombination af gener.

Både Juvenil Epilepsi, Storage Disease og pelsfejlen kort hår har en resessiv arvegang hvilket vil sige, at man skal have genet både fra moderen og fra faderen, for at udvikle sygdommen/pelsfejlen. Derfor skal man som opdrætter vælge sine avlsdyr med omhu. Når man planlægger sine kuld, så skal man vælge sine avlsdyr sådan, at hvis den ene er bærer af genet (altså har genet, men kun ét gen og derfor ikke er syg) for en af disse sygdomme/tilstande, så skal man vælge en medforælder til kuldet, som er fri for den pågældende sygdom/tilstand. Så er der ingen risiko for at hvalpene bliver syge af disse sygdomme. 

 En anden, meget væsentlig, parameter for sundheden er fodringen. Vi fodrer altid vores hunde med et højkvalitetsfoder, der er sammensat til deres størrelse, alder og aktivitetsniveau. Oftest bruger vi foder fra Hills eller Eucanuba. Når vi har hvalpe, får moderen altid særlig foder til drægtige og diegivende tæver. Hvalpene starter selvfølgelig ud med modermælk og når de bliver store nok til at de kan spise fast føde, så giver vi dem et hvalpefoder. Foderet er beregnet til små hvalpe der vokser og det indeholder alle de rigtige næringsstoffer inkl. vitaminer, mineraler, protein. Vi rådgiver naturligvis hvalpenes nye familier om hvordan de bedst fodrer hvalpen, så det får den bedst mulige start på livet.