Transportbur

7. april 2019:

Eftermiddagen bød på en rigtig dejlig tur i Fussingø skov med Selma og Fanny. Når det er varmt, som i dag, så forsøger jeg altid at ligge turen, så vi kommer forbi rindende vand så madammerne kan drikke lidt. Her en lille film.

Da vi kom hjem fra strandturen i dag prøvede vi lige størrelsen på det transportbur, som Enzos familie har købt (målene ses på billedet). Vi bad Selma om at ligge sig i buret og det passede perfekt til hende, så disse mål kan anbefales. Buret må ikke være mindre end dette 🙂

Vi har selv et bur magen til, men et nummer mindre. Det passer perfekt til Fanny, som det er købt til, men er for småt til Selma. Sally vil kunne bruge det i starten, men hun vil også vokse fra buret på sigt.

Enzos familie har tænkt sig at bytte deres bur til et med samme grundmål, men hvor den ene kant er skrå, så kan det nemlig bedre passe i deres bil. Jeg kan anbefale at tage bilen med hen til dyrehandlen, når man skal købe bur. De plejer at være flinke til at man kan prøve buret i sin bil, så man er sikker på at det kan være der. 

Vamos a la playa.

Første møde med havet.

7. april 2019:

Hvalpene har været på endnu en ekskursion inkl. 1 times bilkørsel.

Enzos familie mødte op kl. 10 og så kørte vi i samlet flok til stranden på Norddjurs. Hvalpene blev båret fra bilen og helt ned til vandkanten. Der gjorde de store øjne, men alle mand var nysgerrige og var henne og snuse til vandet og de fleste gjorde mere end det og gik nogle skridt ud i det - ekstremt - lave vand. De syntes også at det var sjovt at gå på sandet og nogle ville gerne grave lidt.

Her et par film fra dagens oplevelse: Film 1   og film 2.

Der var helt vindstille og solen skinnede, så vejret var perfekt til hvalpenes første strandtur.

Det var en stor fornøjelse at have Enzos familie med, TUSIND TAK for hjælpen og for de dejlige godbidder til Selma og Fanny ❤

Dejligt besøg.

Olivia hygger med et par rødder.

6. april 2019:

Dagen har budt på negleklipning af hvalpene, de trængte igen. Vi når nok endnu en omgang inden de rejser ud i verden 🙂

Der har også været masser af leg med en lille pige, Olivia, og hendes mor Catja. De har selv en lagotto, Dixie, på 7 måneder, så det var rigtig hyggeligt for dem også at se sådan nogle små lagotto darlings. Hvalpene syntes at det var virkelig sjovt og nød at kysse og hygge med vores gæster.

Gåtur på egen hånd.

5. april 2019:

Her til formiddag har alle drengene været ude at gå tur på fortovet i sele. De var helt alene (udover mig selvfølgelig - vi sender dem ikke bare ud og lege på vejen alene 🙂) og kunne ikke høre eller se hverken de voksne hunde eller deres søskende. Det var også første gang i sele og snor og jeg synes faktisk at de var ret dygtige. Alle de små haler logrede og de havde godt med gå-på-mod. De skal selvfølgelig lige vænne sig til, at de ikke nødvendigvis selv kan bestemme hvor de skal gå hen. 

Tøserne kommer ud og gå i eftermiddag 🙂

Jeg forsøgte at lave små film med ungersvendene, men det er godt nok svært når man også skal se hvor man går og hvor hvalpen er. Desværre løb kameraet tør for kapacitet under Luccas tur, men vi fik gået hele turen også med ham 

Lucas film.

Enzos film.

Luccas film.

Maldinis film.

Senere på dagen:

Så har hvalpene overstået deres formiddagslur og spist frokost, så nu kom pigerne også på tur.

Der er en mindre glamorous side ved at være kennelmutter: flere gange dagligt så skal der gennemføres "shitpatrol", som vi kalder det. Så må jeg ud med skovlen og fjerne efterladenskaber i indhegningen i haven. Det er da helt utroligt hvad der kan produceres af sådan nogle små darlings ❤

Floras film.

Sallys film. 

Jeg har købt 5 nye seler til hvalpene, fordi jeg mente at vi havde en gammel hvalpesele, som Sally kunne bruge. MEN den er altså ALT for stor, så Sally havde svært ved at gå i den. Næste gang får hun en mindre sele på 🙂

 

Hvalpeleg.

Så er der vist ved at være spist op.

4. april 2019:

Hvalpene træner rigtig deres sociale og motoriske færdigheder i dag. 

Der leges, løbes , spilles bold (med tennisbold) og de øver også deres selvtillid ved at gå alene på udflugt rundt i haven, hvor de ikke kan se de andre hvalpe. Vi har sat hegn op, så det danner et stisystem og på grund af planterne kan de ikke se hele området på en gang. Her en lille film.

I dag har hvalpene fået serveret to af deres fire måltider uden opblødning på forhånd, så ligeså stille vænner vi dem til at få maden på denne måde.

Gå glad i bad syng dubidua.

Mormor og Maldini hygger.

3. april 2019: 

Her til aften har vi haft besøg af Mormor og Bedstefar til middag, lige da de ankom havde jeg hvalpene i bad. Hele banden fik en tur i opvaskebaljen. Her film fra en af hvalpene.

Bagefter blev de frotteret tørre inden de kom ned til deres søskende igen. Her en lille tørrefilm.

Krøllerne kommer mere tydeligt frem når de er våde og de tog hele seancen helt pænt og jeg tror at de ihvertfald nød at have en ren pels bagefter.

3. april 2019: Børnene havde svært ved at sige farvel og jeg skulle sige at hvis nogle af hvalpenes familier alligevel ikke kan have deres hvalp, så stiller de sig klar.

3. april 2019: her er lille Enzo inden han faldt i søvn.

3. april 2019: her de to Luc(c)a´er i gang med børnehygge.

Skoleudflugt.

3. april 2019:

I dag har hvalpene været på udflugt ❤

Hele banden kom i bilen og Enzos mor Heidi var med, og så kørte vi ind til C. la Cour skole i den anden ende af Randers, hvor både Jens og Anna har gået i grundskolen.

Annas klasselærer i de små klasser, Rikke, ELSKER hunde og da jeg mødte hende i skoven i Julen og spurgte om vi måtte komme på visit med hvalpene, så var svaret: SELVFØLGELIG I er velkomne!

Så der sad en spændt 4. klasse klar, da vi var kørt med elevatoren op på 2. sal (film her). Vi satte hvalpene ind i den rundkreds, som børnene dannede ved at sidde på gulvet og så gav jeg en lille intro til hvalpene og racen. Rikke fortalte mig at hun havde forberedt børnene lidt, men at de var lidt usikre på det med trøflerne. Så jeg spurgte børnene om de vidste hvad en trøffel var? Mange hænder i vejret og jeg spurgte en pige, som ganske rigtigt forklarede, at en trøffel er en rund kage, som man kan købe hos bageren 🙂 Så fortalte jeg lidt om hvad en trøffel OGSÅ kan være og vi talte lidt om hvalpenes navne (Heidi forklarede hvorfor de havde valgt navnet Enzo) og hvor gamle de var og hvornår de kan flytte hjemmefra og hvilken slags hund en lagotto er i det hele taget. 

Efter en times tid hvor hvalpene var gået fra arm til arm (bortset fra Enzo, der sov næsten hele besøget væk i skødet hos en sød dreng) og blevet dikket og aet og nusset, så kom de op i vognen igen og var klar til at køre tilbage til bilen.

Jeg må sige, at hvalpene opførte sig eksemplarisk og det samme gjorde børnene, det var en rigtig positiv oplevelse for alle parter. Hvalpene var ligeså tillidsfulde og rolige som de plejer og tog alt postyret i stiv pote.

Da vi kom hjem og havde båret 3 hvalpe op i køkkenet og gik ned for at hente de sidste 3, så lå de bare og sov sødt i transportkassen. De virker allerede ret trygge ved at køre i bil, så det er dejligt.

STOR TAK til Heidi for hjælpen med de små 🙂

Efter få minutter i hvalpegården så sov de alle tungt og jeg kørte i skoven med de to store. Resten af dagen står bare på leg, hygge og almindelig hvalpenuttethed. I aften kommer Mormor og Bedstefar til middag, så der bliver også lidt prægning på lidt mere modne mennesker ❤

Søg.

De små er i færd med at søge.

2. april 2019:

Endnu en dag med formidabelt vejr, hvor vi kan være ude flere gange.

I morges spise vovserne morgenmad udendørs i frostvejret og bagefter prøvede de at gå på græsset. Lille film her.

Efter frokosten lavede vi en enkelt søgeøvelse, hvor jeg kaster lidt skinkekød i tern ud på græsplænen og så søger hvalpene selv. Her var de to store nød til at blive lukket ind, for de ville også gerne søge efter skinke 🙂  Her en lille film fra søgeøvelsen.

Pelspleje, gynge og mere legetøj.

FLora leger med flaskerne.

1. april 2019:

Vejret er jo helt fantastisk i dag, så hvalpene har været i haven 4 gange. Der er kommet nyt legetøj i haven, en gul stol til at kravle op på, plastikflasker der hænger fra havebordet - de er enten tomme eller med vand i. 

Til sidst legede de på køkkengulvet, hvor gyngen igen er hængt op. Denne gang lidt lavere end sidst, så de lettere kan komme op på den. Hvilket de også gjorde, jeg tror at hele banden var oppe og gynge lidt. Det er godt for deres balance og kropsbevidshed. Her en lille film.

Mens de legede på gulvet, kom de op på bordet enkeltvist og fik børstet pelsen med karten (for første gang) og tandbørsten og den bløde børste. De er der ikke så længe, det er bare en introduktion for at lette arbejdet for hvalpenes nye familier. Jeg behøver dog et par ekstra hænder for også at kunne tage billeder imens, håber en fra familien er til stede næste gang, så vi kan få lidt fotos eller video fra seancen 🙂

Aktivt hvalpeliv.

To rødder leger i tunnellen, det synes de er rigtig sjovt.

1. april 2019:

Så er frokosten indtaget udendørs, hvor der var dejligt varmt i solen. Se film her.

Bagefter blev der leget i bedene 🙂 De små Guder er gået i skarp træning som havemedhjælpere. Film her.

Til sidst legede de i hus og tunnel og et par stykker faldt i søvn i kurven derinde, men det er stadig for koldt for dem at sove udendørs, så de blev båret tilbage i køkkenet. Film fra tunnelleg her.

 

5 uger allerede.

1. april 2019:

5 ugers fødselsdag i dag 🙂

Hvalpene har fra morgenstunden være ude og lege i haven og har for første gang oplevet at gå på frossent græs. De fik rigtig leget og ligger nu og sover sødt i hvalpegården.

I aftes legede de også rigtig godt på køkkengulvet og her er en lille film fra det.

På Netdyredoktor.dk´s hundeskole skriver Lise Lotte Christensen om hvalpenes næste udviklingsperiode:

5 til 7 uger

Social tilpasningsperiode
Hvalpene udvikler indbyrdes selvhævdelse, og finder deres plads i kuldet. Legenes karakter bliver mere voldsomme og hårdhændede, og de udvikler herunder bl.a. dominans og underkastelseslege, som er en del af den sociale tilpasning.

Tæven vil i stigende grad påtage sig førerrollen, hvorunder legen har et mere opdragende formål. Hun kan eksempelvis demonstrere ved at efterlade et kødben midt i flokken. Herefter vil hun typisk afvente en af hvalpenes initiativ til at ville tilegne sig kødbenet. Dette forsøg vil resultere i en øjeblikkelig tilrettevisning. Situationen kan virke hårdhændet, men er væsentlig for hvalpens videre udvikling m.h.t. rangordenen i flokken (familien).

Hvalpens interesse for lugte intensiveres i denne periode, idet den begynder at spise fast føde. Den kan nu træne sin lugtesans, og er faktisk i stand til at søge efter godbidder. Hvalpens interesse for at løbe efter, og bringe byttet  (f.eks. en tennisbold) tilbage til mennesket udvikles i 6 ugers alderen. Hvalpens intensitet i at løbe efter og gribe kan variere meget. Se også træningspas søgeudvikling.

Ører og øjne fungerer nu som de skal, og bevægelserne er nu mere velkoordinerede.

Det er vigtigt for hvalpenes udvikling, at opdrætteren sørger for at hvalpene har spændende ting at undersøge og lege med. De bør endvidere komme udenfor og gå på opdagelse i haven. Hvalpe skal stimuleres som beskrevet ovenfor, for at udvikle sig optimalt.

Hvem er hvem?

Sleeping beauty.

31. marts 2019:

Alle hvalpe er nu fordelt 🙂

Vicinato Flora - brun pige (LYSERØD). Flora flytter til Esbjerg.

Vicinato Aurora - hvid pige (GUL). Sally bliver hos os.

Vicinato Neptun - lys dreng (GRØN). Lucca flytter til Østerbro.

Vicinato Cupido - lys dreng (SORT). Luca flytter til Odense.

Vicinato Faunus - brun dreng (RØD). Maldini flytter til Viborg.

Vicinato Bacchus - brun dreng (BLÅ). Enzo bliver her på Randersegnen.

Vi tror at det er de helt rigtige hjem, at de små guder har fundet sig ❤

On the road again.

I Galten så jeg dette skilt ved byens kirke - det er da god humor!

31. marts 2019:

Morgenen startede med hvalpemed på terrassen, efterfulgt at leg og toiletbesøg i haven. Jeg forsøger at lære de små at de skal gå på græsset og lave den slags. En lille morgenmadsfilm (på siden - beklager) her.

I hvalpegården indenfor forsøger vi nu med at fjerne en række aviser, for at se om vi kan få hvalpene til at kun gå på aviserne og til sidst kun på bakken. Her en lille film. Hvalpene kommer nu løbende når de kan høre og se os.

Så kørte jeg en tur med hele banden på ca. en halv times tid. Vi kørte ud til en lille landsby syd for Randers, Galten. Her filmede jeg lige de små, se film her. De laver ikke en lyd undervejs, jeg tror at motorens snurren og bilens bevægelser bare luller dem i søvn. Lidt ligesom da børnene var små og man altid kunne få dem til at sove med en tur i bilen.

Resten af dagen skal hvalpene bare sove, spise og lege (indenfor og udendørs) samt hygge med os ❤

 

30. marts 2019: jeg tror flere hjerter stod i flammer under dagens åbent hus. Der blev i hvert fald hygget igennem.

Selmas 3 års fødselsdag.

To helt igennem fantastiske buketter var blot nogle af de mange overdådige gaver. TAK!

30. marts 2019:

I dag er det Selmas fødselsdag hurra hurra hurra ❤

Sidst på dagen nåede vi en tur i Fussingø skov og Selma fik lov at løbe frit for første gang efter fødslen. Her en lille film.

Ellers er der kun at sige TUSIND TUSIND TAK til alle hvalpenes familier og til Betina og Frida for en rigtig skøn dag. En dag med masser af hundesnak og hygge. De små Guder har så sandelig været heldige med deres nye familier!

Også tusind mange tak for de helt fantastiske gaver til Selma (hun og Fanny ligger lige nu og nyder endnu en af de skønne godbidder) og til os. Vi er helt overvældede. Det var en meget smuk gestus fra jer alle.

Hvalpene faldt straks i søvn da de sidste gæster var kørt, da de store hunde og jeg kom hjem fra skoven, så vågnede de til dåd igen og vi havde dem en smut i haven og nu tror jeg så at de sover for natten. God nat til alle der kigger forbi 🙂

Stor gård og eget hus med tunnel.

Mylder i tunnellen.

29. marts 2019:

Vi er ved at segne af træthed, dagen har budt på flytning af masser af krukker og havegrej samt indkøb af ekstra hegn og til sidst indhegning af hvalpenes udendørs gård. Her en lille fim fra deres nye område.

De små darlings har også fået eget hus med seng og tunnel samt flasker med vand til at lege med. De fortsætter den gode stil og gik bare ind i hus og tunnel uden at overveje om der kunne være noget problem med det. Faktisk blev mange af dem så glade for tunnellen at de lagde sig til at sove derinde (lidt svært at få dem ud, da de skulle indenfor igen 🙂). Her en tunnelfilm.

Nu skal jeg lige have gjort det sidste klar til den store dag i morgen. Selma fylder 3 år og alle hvalpene får besøg af deres nye familier. Vi holder nemlig Åbent Hus for dem og vi er så heldige at Betina også kommer med far Ludvig, så hvalpenes familier også kan hilse på dem ❤

Vi glæder os HELT VILDT til at se jer alle i morgen!

28. marts 2019: Tante Fanny og lille Hr. Grøn nyder en stille stund.

Nye indslag.

Første gang på græs.

28. marts 2019: 

Rødderne har været i haven flere gange i dag. Mens Michael var alene havde han dem ude 2 og 2, for at kunne holde styr på dem. Da jeg kom hjem havde vi hele banden ude (gæt hvem der har 3 ugers ferie fra i dag 🙂). Michael er ved at sætte hvalpehegnet op, men vi kunne ikke finde det trådnet som vi før har brugt og det vi havde var med store masker. Så store at hvalpene ville kunne komme igennem, så vi må lige have kigget ved sommerhuset i morgen om det rigtige hønsenet gemmer sig derude. Det vil være en rigtig god ide, at gå hegnet igennem hos de hvalpefamilier, som har indhegnet haven. Så man er sikker på at indhegningen er hvalpesikret.

De små kom på græs i dag og det var bare spændende. Næserne kom i "jorden" og det nye underlag blev undersøgt nøje. Det er vigtigt at udfordre deres sanseindtryk, som de mærker med fødderne. De skal opleve så mange slags underlag som muligt. Indtil nu har de prøvet aviser (papir), linolium, træ, grove udendørs fliser og græs. De skal også på glatte fliser, gummi, sand, skovbund, grus og hvad vi ellers kan finde på.

Her i køkkenet har vi opsat en gynge under klippebordet. Det jeg er mest stolt af i den forbindelse er at ALLE hvalpene bare klør på, selv om de falder af i første omgang. Ingen bliver bange. Gyngen vil på sigt være med til at udvikle hvalpenes styrke, koordination og bevægelighed samt balance. Sammen med legene med de andre hvalpe samt det at de ikke lader sig slå ud, men arbejder på at få nye kompetencer, vil hjælpe dem til at blive mere løsningsorienterede og bedre til at lære.

Jeg har lavet en lille film her til aften, hvor gyngen lige er hængt op (desværre vender den på siden, men så må man lige dreje hovedet og så forsøger jeg at undgå det til næste gang). På filmen ser man blandt andet noget som vi nu ofte ser, nemlig at Selma går fra hvalpene selv om de er ved at die. En del af læringen ved dette er, at hvalpene skal lære at håndtere frustration. Se filmen her.

I dag har de også fået deres aftensmad serveret i et porcelænsfad. Det er også god læring at spise af forskellige slags materialer og på sigt også fra hånden. De skal lære at gode ting kan ske når mennesker er omkring dem ved spisetid.

 

Hvalpeleg.

To rødder der slænger sig i de voksnes seng.

27. marts 2019:

I dag har "Farmor" Betina været på besøg, hun har ikke set hvalpene "live" siden de var få dage gamle, så det var lidt vildt at de nu faktisk er ved at være små hunde. Tak til Betina for det fine foto af to knægte, der har indtaget Mor Selmas og Tante Fanny seng.

Hvalpene var på gulvet og lege og lige nu snuer de på madrassen inden Anna og hendes veninde skal have dem ud på gulvet igen for at lege 🙂

Her en film fra tidligere i dag. Der er fyrværkeri optagelsen, der brager løs i baggrunden.

27. marts 2019: billedet er fra i går, men mon ikke Sally bliver en god medhjælp til havearbejdet? Efter et hel liv med mottoet: "Kun en tåbe frygter ikke haven", så sprang jeg ud som haveentusiast sidste år, så kunne godt bruge en engageret hjælper.

27. marts 2019: så er Gudernes seler og et par liner ankommet. Så kan vi få påbegyndt træningen med at gå i snor (om et par uger). Vi skal også nogle steder hen, hvor jeg skal have godt styr på de små og så vil det være en fordel, at de kan have sele på. Ringklokkerne skal bruges til et projekt som I kommer til at høre mere om senere.

Dejligt at være i haven.

Ahhhh sikke en spændende duft synes lille Hr. Sort.

26. marts 2019:

Endnu en dag med skønt forårsvejr, så vi lod hvalpene komme i haven igen. De var tydeligt mere modige i dag og kom længere rundt og var mere eventyrlystne. Men allerførst da de kom ud, så havde vi en lidt sjov oplevelse. Se denne film og gæt én fejl her.

Her er to film, hvor hvalpene løber rundt og undersøger og tager kontakt til mig. De kan godt lide lige af få bekræftet at alt er som det skal være 🙂  Film 1 og film 2.

Da vi bar hvalpene ind igen efter dejlig legetid og udforskning på terrassen, så var de så trætte at de nærmest faldt i søvn i vores arme og de fik en god lur på deres madras. På et tidspunkt fik de serveret aftensmad og det er så sjovt at se, for de er fuldt koncentrerede når de spiser. Det kræver så meget af dem, at der ikke er nogen logrende haler (som der jo er når de spiser hos Selma) og de små kroppe er helt spændte. Det er bare for fedt synes de, at få rigtig "voksen mad". Film her.

Motorbøller eller...

Inden afgang. Da vi kom hjem igen, lå de i en bunke og sov.

25. marts 2019:

Først og fremmest: i dag fylder de små Guder 4 uger og der er dermed kun 4 uger til hvalpenes nye familier kan hente dem. Jeg ved at der bliver talt dage i hjemmene til hvalpene kan flytte hjem til deres familier ❤

Hvalpene har i dag været på deres første køretur i bil. De sad samlet i mor Selma og tante Fannys transportbur, så det duftede dejligt af dem og så var alle søskende med til at skabe tryghed. Alle hvalpene tog det fint og jeg hørte ikke en eneste lyd fra dem under den knapt 15 min. lange køretur. Hele turen så synger jeg for dem (så det er nok meget godt at jeg ikke kan optage video mens jeg kører!), så det er også noget velkendt for hvalpene undervejs, at de kan høre en stemme de kender.

Vi starter med køreturene her når hvalpene er 4 uger, jeg har engang læst at hvis man starter så tidligt, så sker der en tilvænning af deres balancecenter (det er jo ubalance her, som kan give køresyge), så de ikke så let bliver køresyge. Om det er sandt eller ej skal jeg ikke kunne sige, men vi har ikke haft hvalpe som har lidt af køresyge, så vi fortsætter med denne metode.

Fra nu af kommer hvalpene ud at køre mange gange, både korte og længere ture. Som noget nyt vil jeg tage de små med ud at køre en tur enkeltvist kort inden de bliver hentet af deres familier, så har de også prøvet det.