Foder!

18.12.2018:

Hinnerup dyrehospital anbefaler at man giver et godt hvalpefoder, som også er til drægtige og diegivende tæver, fra starten af løbetiden og indtil efter parring, for at få de optimale betingelser for befrugtning. Når/hvis tæven så bliver drægtig så skal den tilbage på sit almindelige foder indtil den er 30 dage henne i drægtigheden. Der skal den så tilbage på hvalpefoderet.

Det har vi aldrig gjort tidligere, men det er også ved at være nogle år siden at vi sidst havde hvalpe og der kommer ny viden til hele tiden. Så i aftes kørte jeg op og købte en sæk super hvalpefoder fra Hills og jeg tror, at Selma syntes det var en virkelig god ide med det lækre nye foder Cool Fanny og Selma spiser altid den samme slags foder, så Fanny kunne dårligt få poterne ned - hun er vild med hvalpefoder.

Så er vi i gang!

17. december 2018:

I dag har vi været på Hinnerup dyrehospital hos dyrlæge Camilla og fået undersøgt Selma.

Vi er heldigvis ikke kommet for sent Smiler stort tværtimod er Selma stadig tidligt i sin løbetid. Hendes progesteron tal var 0,37 og det skal gerne op på 5-7 når hun har ægløsning.

Selma blev også vaccineret (mod hundesyge, parvovirus, leverbetændelse, kennelhoste og leptospirose). Dette er nødvendigt for at sikre at hvalpene får den nødvendige beskyttelse imod disse sygdomme igennem råmælken, efter de er kommet til verden.

I dag anbefales det også at vaccinere mod herpes. Det er en infektion, som oftest smitter igennem luftvejene fra hund til hund, men den kan også overføres ved parring eller fra tæve til hvalpene under fødslen. En meget stor procentdel af danske hunde er latent inficeret med denne virus, uden at vise symptomer. Hvis virus aktiveres under en drægtighed eller overføres til hvalpene under fødslen kan man i værste tilfælde miste hele kuldet. Den vaccination fik Selma selvfølgelig også.

Selma skal vaccineres igen ca. 2 uger før termin imod herpes, så hun og hvalpene (fingers crossed) kan være godt beskyttet imod denne alvorlige infektion.

Næste trin er endnu en brunstundersøgelse af Selma på fredag - så bliver det spændende at se om  hendes progesterontal er steget, som tegn på at ægløsningen er tæt på.

Den undersøgelse som Selma har fået foretaget er delt i tre trin:

Her teksten fra dyrehospitalets hjemmeside:

 • Skedeskrab, hvor der forsigtigt med en vatpind udtages lidt cellemateriale fra skeden, som derefter undersøges i mikroskopet. Skedens celler ændres meget karakteristisk i takt med at kønshormonerne ændrer sig op imod ægløsningen

 

 • Kikkertundersøgelse, her undersøges skedevæggen med en tynd lyskikkert, for at se på de ændringer i spændstighed og farve som også forekommer meget karakteristisk op imod ægløsningen. Skedevæggen bliver bleg og rynket . Vi undersøger også altid den bagerste del af skeden med en forsigtig behandsket finger for at afsløre, om der skulle forekomme små strengdannelser eller fors nævringer, hvilket vil umuliggøre en naturlig parring og være til stort ubehag for både hanhund og tæve.

 

 • Progesteronmåling, dette kønshormon stiger langsomt op imod ægløsning og vil normalt ligge imellem 5-7 ng/ml på dagen for ægløsning. Det er helt specielt for tæven at hendes æg først er befrugtningsklar 48-72 timer efter, de har løsnet sig fra æggestokken, og det er derfor, man ikke skal parre sin hund før efter ægløsningen er konstateret.

 

Over stok og sten.

16. december 2018:

Vi krydser alt hvad krydses kan, for at alt kommer til at gå fint, så vi kan byde skønne små hvalpe velkomne i det nye år.

Én af forudsætninger er, at Selma er i god fysisk form under hele forløbet. Hun er vant til lange daglige gåture, enten i skoven eller rundt i byen. I byen går hun selvfølgelig i snor, men i "vores" skov nord for Randers, Fussingø skov, har de en stor hundeskov hvor hundene må gå frit. Det ELSKER Selma og når vi er der, så suser hun op og ned af skrænterne og har det fantastisk.

Nu er hun jo - heldigvis - i løbetid og så kan hun selvfølgelig ikke gå uden snor. Det kræver så, at vi går endnu længere ture med hende, så hun får nok motion.

I dag parkerede vi ved Fussingø slot og gik en rigtig dejlig tur i skoven. Der var bidende koldt, men ligeså smukt som der plejer at være. Både hunde og mennesker nød det i fulde drag.

Nu skal jeg vist have kigget begge madammer efter i pelsen og klippet neglene og så venter vi ellers bare på hvad dyrlæge Camilla har at sige efter morgendagens undersøgelse.

God søndag til alle der måtte kigge forbi vores side Smiler

Selma er kommet i LØBETID!!!

14. december 2018.

SÅ er Selma endelig kommet i løbetid igen Smiler stortSmiler stortHjerteHjerte

Jeg har LIGE opdaget det og da jeg ikke har været hjemme de sidste to dage, så ved jeg ikke PRÆCIST hvornår hun er startet.

Derfor har jeg fluks ringet til Hinnerup Dyrehospital, hvor de er specialister i reproduktion og bestilt en tid til mandag morgen, for at få Selma testet med blodprøve, celleskrab og undersøgelse for at få vished om hvor langt hun er i løbetid og hvornår hun har ægløsning, så vi kan få hende parret på de rigtige datoer.

ER SÅ SPÆNDT!!!!

Allergivenlige hunde?

Jeg har skrevet et indlæg til Lagottoklubbens nyhedsbrev omkring allergivenlige hunde. Teksten kommer her:

Allergivenlige hunderacer – myte eller sandhed?

 

Ultimo september i år var jeg til DKK-træf på Askov højskole. Træffet er for bestyrelsesmedlemmer af specialklubber under DKK.

Dyrlæge Helle Friis Proschowsky fra DKK holdt et foredrag om hunderacers opståen og kom blandt andet ind på hvorvidt der findes hunderacer, som er særligt egnede for mennesker med allergi. Altså særligt allergivenlige hunderacer.

Hun fortalte at al nyere forskning peger på, at det er en myte, at nogle racer er ”allergifri” eller ”allergivenlige”. Hos hunde har man fundet mindst 6 forskellige stoffer, der kan fremkalde allergi hos mennesker (allergener). De kaldes Can f1, Can f2 osv. op til Can f6.

Disse allergener sidder IKKE i hår/pels, men i hudskæl og spyt. Desuden har man fundet allergenet Can f5 i urin fra intakte (u kastrerede) hanhunde.

ALLE hunde afsondrer (afgiver) de 6 allergener, men i forskelligt forhold og koncentration. Også hunde der ikke fælder spreder allergener omkring sig i omgivelserne. Der er større forskelle inden for en race end imellem racer. Der kan således være stor variation mellem kuld søskende.

Man kan derfor ikke tale om at visse hunderacer er mere allergivenlige end andre, men individuelle hunde kan være mere eller mindre ”allergivenlige”.

Det der er afgørende er det enkelte menneskes reaktion på de 6 allergener. Menneskets reaktion er nemlig meget individuel, så det er derfor den enkelte kombination af hund og menneske, der er afgørende for om de kan fungere sammen eller om mennesket vil udvise en allergisk reaktion.

Der findes en test, som kan teste hund og ejer, den hedder Allergenius, som kan vise om den enkelte kombination mellem hund og menneske vil være problematisk i forhold til allergi. Man kan læse mere om denne test på dette link:

http://www.allergenius.se/vara-produkter/testkit. Produkter er endnu ikke på markedet i Danmark.

10. november 2018: Skønne Selma har været en vandhund i dag. Vi var på strandtur ved Ebeltoft og Selma løb på eget initiativ LANGT ud og havde en fest i vandet. Det var skønt at se hende more sig. Fanny blev adstadigt på stranden, hun har aldrig været en vandhund.

3. november 2018: Selma og Fanny har en fest i Fussingø. Det var faktisk svært (læs umuligt) at få et billede af dem begge i ro.

18.8.2018:
Vores hunde ELSKER knirkende fletkurve, så da jeg faldt over denne hos en "Ting og sager" butik i Mønsted, så måtte den bare med hjem. Selma indtog den straks sammen med sin elskede Bodil.

Gårdvagt.

7. august 2018:

Selma har været meget træt i dagtimerne denne sommer og det skyldes ikke kun varmen fra den bagende sol. Selma og Fanny plejer at sove hos vores datter, Anna, om natten, men hun har været i USA hele sommeren. Ja, hun kommer faktisk hjem i morgen (og vi glæder os helt vildt til at se hende igen!).

Selma har i stedet sovet i soveværelset hvor der er udkig til haven fra vinduer, som går helt til jorden. Om natten har Selma så tiltrådt den selvbestaltede stilling som gårdvagt og hun holder et vågent øje med både den ræv der frekventerer haven samt det lille pindsvin, katten og de store frøer, der alle åbenbart holder af at fornøje sig i vores baghave om natten. Det er hårdt arbejde for en lille hund og kan altså også mærkes i dagtimerne.

Jeg tror søde Selma også ser frem til at Anna kommer hjem og hun igen kan få sin nattesøvn i ro og fred.

30.7.2018: Der er vist en der nyder ferien. Selma har fået sin forbinding af, men hun slikker heldigvis ikke på såret.

Flækket negl.

27. juli 2018:

Selma har været uheldig at knække en negl ret højt oppe på neglen, så vi måtte lige en tur omkring dyrehospitalet. Nu er den fjernet og hun ligger her i køkkenet og er ved at komme sig ovenpå bedøvelsen. Hun kan tappert logre lidt med halen, når vi taler til hende og Fanny ligger ved hendes side og trøster.

Jeg fik lov til at tage hende med hjem straks hun åbnede øjnene, så jeg selv kan overvåge hende her i vores køkken. Det har jeg det bedst med og jeg tror også, at Selma er mest tilfreds med den løsning. Nu skal hun så have lidt medicin de næste dage og vi skal holde øje med hendes forbinding. Det er nok ikke helt rart at have på her i varmen - det bliver op til 33 grader i dag!!

Fødekasse.

14. juli 2018:

I går kørte jeg til Silkeborg med trailer og det hele, for at hente den fødekasse som vi har købt til Selmas forhåbentlig kommende hvalpe. Den er så fin og lavet lige efter forskrifterne med gode solide rundstokke, så de små hvalpe ikke bliver mast op imod væggen.

Den gamle vi havde ville være for lille til Selma, så den er flyttet ud til Asti (Selmas veninde), som netop har haft sit første kuld i kassen.

Vi er jo så spændte på hvornår Selma kommer i løbetid og da en tæve ofte har en cyklus, der ligner sin mors, så spurgte jeg Selmas opdrætter om hvor ofte Selmas mor, Fanny, kommer i løbetid. Hver 7. - 8. måned. Hvis det har noget på sig i forhold til Selma, så kan vi forvente at hun kommer i løbetid indenfor den næste 1- -1 1/2 måned. Vi krydser fingre for vi glæder os sådan til at have lyden af små poter i huset igen.

8.7.2018: Selma med sommerfrits. Her køler hun maven på græsplænen 😊

Master

19. juni 2018.

I dag er en stor dag for mig, for jeg har forsvaret mit speciale på Århus Universitet og fik et flot 12 tal Smiler stort

Så nu kan jeg kalde mig Master i dyrevelfærd. Jabadabaduuu...

Ludvig

Skønne Ludvig og dejlige Selma i Fussingø sø.

10. juni 2018:

Dagen startede med et rigtig hyggeligt møde og gåtur med skønne Ludvig og hans ejer Betina. Vi mødtes ved Fussingø slot og kørte derfra op til hundeskoven, hvor vi gik en dejlig tur med hundene. Vi er meget begejstrede for Ludvig og håber, at han skal være far til Selmas første kuld hvalpe.

Ludvig er en rigtig vandhund og fik sig en god svømmetur i Fussingø sø, Selma var med i vandet, men hun er ikke fuldt udviklet som vandhund endnu. Vores Fanny er nemlig slet ikke glad for vand og det tror vi, at Selma har lagt mærke til. Så det var virkelig dejligt for Selma at se, at nogle hunde elsker at bade Smiler stort

Nu ligger Selma og Fanny på sofaen og slapper af og jeg har også modtaget et billede af Ludvig, der sov godt i bilen på vej hjem. Tak til Betina for billedet af de to glade hunde i søen.

27. maj 2018: Selma var på DKK´s udstilling i Århus og sørme om hun ikke vandt Excellent i åben klasse. Hun er en lille stjerne. Vi havde godt selskab af min "hunde- og haveveninde" og lille Olivia og mor Catja. Olivia var en vigtig hjælper udi valg af vetbed tæpper til de (forhåbentlig) kommende hvalpe. Vi fik købt en hel stak i de fineste babyfarver og med hundepoter og andet godt på. En rigtig dejlig dag. På billedet er Selma gået kold ovenpå strabadserne i ringen.

 • 13.5.18. Fanny i haven.

 • Æbletræet blomstrer.

 • Selma ligger lige kortvarigt i skyggen. Hun er ellers ret hard core til at ligge i solen, men skal lige køle ned lidt ind i mellem.

6.5.18. Dejlig tur med Lagottoklubben i Fussingø skov. Selma nød at vise frem :-)

 • 26.4.18: Bøgen er sprunget ud - HURRAAAA

 • Smukke anemoner.

 • Mikrodrivhus

  Har ikke rigtig noget med hunde at gøre, men jeg er så pavestolt af mit lille nye drivhus. Det første jeg har - nu håber jeg bare, at tomaterne (4 slags) og snackpebrene vil gro :-)

 • 11.4.18: når det er varmt i skoven, så er det dejligt at køle maven i lidt mudder 😊

 • Selv stålormen kom frem!

 • Selma på besøg hos Tina :-) Her Chicco og Selma.

  I dag (6.4.18) har vi været på besøg hos Anja og Henrik, der bor LANG inde i skoven. Fedt! Anja var vores træner, da vi gik på hvalpehold og vi gik sammen med Anjas egen hvalp Tina (ruhåret hønsehund). De to tøser er født samme dag samme år.

 • Her Tina og Selma.

  Det var et SUPER hyggeligt besøg og hundene nød det - vupti så var der gået 2 timer. Anja har også to andre hunde: Fie og Chicco, de kom også begge ud og legede. Der var også kæmpekaniner, gæs, and og høns, så Selmas øjne var så store som tekopper.

30.3.2018: Søde Selma fylder 2 år. Fantastisk vejr og højt humør. Her tager hun en slapper på sofaen.

Coco

FIne COco.

14. marts 2018:

Vi har modtaget en dejlig hilsen fra Coco (kaldenavn), der er fra vores Royale kuld:

En lille hilsen fra Vicinatos Gertrud fra det royale kuld. Hun er den skønneste hund og gør mig glad på hver tur vi går. Hun er aldrig i snor.

Det gør os så glade at høre fra vores "hvalpe" og at de har det godt og er elskede hos deres familier. TUSIND TAK for hilsenen Hjerte

 

 • 5.3.18: Fanny og Selma nyder sneen.

 • Smukt er det også :-)

 • Her de tre musketerer: Asti, Fanny og Selma.

25.2.18: Jeg ved ikke hvem der nød dagens besøg mest? Søde Olivia eller rødderne Selma og Fanny 😊

 • 9.2.18: Fussingø med Selma og Fanny.

 • Fantastisk solskin.

 • Rødderne nød det.

Sjove hundetegn

4. februar 2018:

Her til morgen har jeg surfet lidt på nettet og faldt over en hjemmeside med mange sjove hundeting. Blandt andet fine hundetegn med billede af en lagotto. Det har jeg aldrig set før Smiler stort

Prøv evt selv at kigge på siden her

Fortsat god søndag, jeg tror vi skal ud og nyde den nyfaldne sne i skoven lidt senere.

28.1.2018: Lagottotræf ved Ørnereden i Århus.

 • Dejlig tur i Fussingø skov ovenpå øjenlysningen.

 • Fanny og Selma nød turen i dejligt selskab med Asti og Henriette.

 • Sne og let tåge, ikke en dårlig kombination.

Øjenlysning.

Lækre Vetbed tæpper til fødekassen.

18.1.2018:

Selma er i dag blevet øjenlyst for arvelige øjensygdomme. Der er kun en lille gruppe dyrlæger i Danmark, som er specialister i øjensygdomme. De har en flereårig efteruddannelse i øjensygdomme og det er kun dem, der må øjenlyse. De lyser for en lang række arvelige øjensygdomme og Selma var heldigvis FRI for dem alle sammen Smiler stort

Det betyder, at Selma nu er testet for alt det vi havde planlagt forud for, at hun skal parres. Det er fantastisk at vide, at hun er så sund og rask. Dyrlægen kommenterede også på Selmas helt vidunderlige temperament, hun var begejstret for Selmas glade og tillidsfulde fremtoning og meget venlige sind. Det er jo dejligt at høre, og det stemmer jo fuldstændig overens med vores egen opfattelse af Selma.

Klinikken havde nogle rigtig tykke, bløde tæpper med skridsikker bund. De såkaldte VetBed. Jeg købte et par stykker til fødekassen, som vi forhåbentlig skal have i brug senere på året.

Lige nu er det ikke andet for os at gøre, end at læne os tilbage og vente på at Selma kommer i løbetid. Der kan gå alt mellem 6 og 12 måneder regner jeg med. Spændende...

 

Så kom det sidste svar

9. januar 2018.

SÅ kom svaret på den tredje og sidste af Selmas gentests. Testen var for "lidelsen" un-furnishing. Tilstanden giver kort hår, i stedet for de dejlige karakteristiske krøller, som en lagotto skal have. Genet skal være Furnished for at give krøller. Man taler derfor om, at man tester for Furnishing. Selmas test var heldigvis negativ, hun har IKKE genet for kort hår.

Vi er super glade, for det var det bedst tænkelige resultat og vi kan nu gå videre til sidste skridt i forberedelserne til en parring, nemlig en øjenlysning for arvelige øjensygdomme. Men der skal jeg lige have bestilt tid hos en dyrlæge med speciale i øjensygdomme. Fortsættelse følger......

Godt begyndt...

5. januar 2018:

Jeg har lige modtaget mail fra Vorup Dyrehospital. Dyrlæge Heidrun har modtaget svar på de første to af Selmas tre gentests. Det tredje svar kommer først i næste uge. 

Men FANTASTISK nyt vedr. de to første sygdomme: Selma er IKKE bærer af disse gener. Se her svaret fra laboratoriet:

Name:               Riccadonna Ingeling Af Mauro                                           
Stud book no.:      DK10222/2016                                                           
Chip no.:           941000018471706                                                        
Tattoo no.:              ---                                                               
     
Juvenile Epilepsy
Result: Genotype N/N
 
Interpretation: The examined animal is homozygous for the 
wildtype-allele. It does not carry the causative mutation for 
JE in the LGI2-gene.
 
Trait of inheritance: autosomal-recessive
 
Scientific studies found correlation between the mutation and 
symptoms of the disease in the following breeds: 
Lagotto Romagnolo
 
LSD-PCR             
Result: Genotype N/N
 
Interpretation: The examined animal is homozygous for the
wildtype-allele. It does not carry the causative mutation for 
LSD in the ATG4D-gene.
 
Trait of inheritance: autosomal-recessive.

 

Vi er bare SÅ GLADE. JUBIIIII!!!  God weekend Smiler stort

 • 1. januar 2018: Selma på stranden ved Tapperhage Fyr.

 • Nogle havde gjort sig umage med disse sten.

Ny side

Jeg starter her en ny nyhedsside for 2018. De ældre nyheder ligger på undersiden "Nyheder 2016-17".